Ministeries geven samen 865 miljoen uit aan externen

Uitzendkrachten, it-experts en een psycholoog voor de Belastingdienst

De elf ministeries van de Rijksoverheid gaven in 2012 samen 865 miljoen euro uit aan externe krachten. Vooral aan uitzendkrachten, die vormden de grootste kostenpost van 597 miljoen. Uitzendbureau Randstad verdiende in 2012 tussen de 95 en 157 miljoen aan het ministerie van Financiën. Met name de Belastingdienst huurt veel externen in. Uitzendkrachten, it-experts én een psycholoog en haptonoom. Dat blijkt uit onderzoek van Elsevier.

Werken voor de fiscus blijkt zwaar. Het afgematte management krijgt er continue bijstand van een externe haptonoom en psycholoog. ‘Ik begeleid mensen op managementniveau die hun taak niet meer aankunnen. Meestal zijn ze van de Belastingdienst’, aldus psycholoog Jan Fens in Elsevier. De Belastingdienst huurt ook de meeste uitzendkrachten in, voor de Belastingtelefoon. Tijdens piekperioden bellen namelijk veel burgers met vragen. Die worden dan beantwoord door uitzendkrachten. Daarnaast liepen It-experts in 2012 de deur plat bij de fiscus.

Capgemini inde volgens Elsevier tussen de 32 en 70 miljoen, alleen al van Financiën (Belastingdienst). Ook bij Binnenlandse Zaken en Economische Zaken haalde de automatiseerder miljoenenopdrachten binnen. Aan IT-experts gaven de ministeries samen 168 miljoen uit. Randstad en Capgemini zijn de twee grootverdieners in Den Haag. Maar ook bedrijven als Yacht, Logica, KPMG en Deloitte mochten niet klagen, en verdienden miljoenen aan het Rijk.

De ministeries van Algemene Zaken, Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken gaven in 2012 het minste uit aan externen. Algemene Zaken, het ministerie van premier Rutte, is piepklein en spendeerde maximaal 550 duizend euro aan externe hulptroepen. Voor de beide andere departementen gold een maximale som van circa acht miljoen. De grootste inhuurders van externe krachten waren de ministeries van Binnenlandse Zaken (huurde voor max. 35 miljoen in), Onderwijs (max. 41 miljoen), Veiligheid en Justitie (max. 62 miljoen) en ten slotte topper Financiën (max. 176 miljoen).

(Bron: Elsevier)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.