D66-leider Pechtold wil premier worden

Ijzer smeden als het heet is. Zeker in de politiek.

Het zou hem verbazen als het huidige kabinet de rit uitzit tot 2017. En ja, wanneer D66 de volgende verkiezingen wint, ligt het voor de hand dat hij premier wordt. Minister-president Alexander Pechtold. Dat zei de D66-leider dit weekend tegen NRC Handelsblad.

Opvallend. Zijn gedoogsteun loopt blijkbaar op zijn einde. D66 is populair bij de kiezers, maar de vraag is altijd, hoe lang nog? Pechtold loopt inmiddels alweer acht jaar op het Binnenhof rond, en weet dat je in de politiek het ijzer moet smeden als het heet is. Verkiezingen, liefst nog dit jaar, zijn dus in zijn belang. Het torentje is dichterbij dan ooit voor de sociaalliberalen. Pechtold wil cashen.

Pechtold weet tegelijkertijd dat een ijzersterke Haagse wet luidt: wie breekt, betaalt. Met andere woorden, hij zal het kabinet niet opzichtig dwarszitten. Hij is wel op zoek naar heibel in de coalitie om die vervolgens te versterken. De D66’er heeft wellicht beet met de vlammende discussie over het nieuwe belastingstelsel. In het NRC-interview zegt hij: ‘Over het nieuwe belastingstelsel dat er zou moeten komen hoor ik allemaal tegenstrijdige verhalen van VVD en PvdA. Daar word ik een beetje onrustig van’. Pechtold ruikt zijn kans.

De tegenstellingen tussen de VVD en PvdA over het nieuwe belastingplan zijn fundamenteel. Belastingen vormen een essentieel onderdeel van zowel de liberale ideologie (minder) als de sociaaldemocratische (meer, in elk geval voor de hoge inkomens en grote vermogens). De twee gaan elkaar niet naderen, want beide partijen liggen al onder vuur van hun achterban en de kiezer. Die straft verregaande concessies af, zo is de les van de laatste verkiezingen.

De belastingdiscussie biedt een mooie kans voor de D66-leider. Naar verwachting gaat hij stoken in een toch al matig huwelijk, met als doel dat een van de echtelieden de stekker eruit trekt. En het premierschap voor Pechtold weer een stapje dichterbij komt.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.