Amsterdamse SP laat linkse broeders een poepie ruiken

GroenLinks heeft geblunderd

De hoofdstad heeft eindelijk een college. Het eerste van na de Tweede Wereldoorlog zonder de PvdA. De Amsterdamse liberalen van D66 en de VVD gaan samen met de socialisten van de SP. Dat maakten ze donderdagmiddag bekend. D66 krijgt straks vier wethouders, de VVD en SP beide twee. De linkse SP vormt getalsmatig een minderheid in het overwegend liberale college, maar wie denkt dat de rode-tomaatpartij aan het kortste eind trekt, heeft het mis.

Ten opzichte van het eerdere akkoord tussen GroenLinks en D66, is er veel meer uitgetrokken voor woningbouw, armoedebestrijding en werk. De SP-achterban mag blij zijn. GroenLinks heeft geblunderd, en mag met de PvdA de komende vier jaar propjes schieten in de Amsterdamse oppositiebankjes.

De Socialistische Partij taxeerde terecht dat haar positie ijzersterk was geworden na de breuk tussen GroenLinks en D66. De eerste partij wilde niet met de VVD in een college zonder grote broer PvdA. D66 wilde echter ab-so-luut niet met de PvdA. D66-leider Paternotte leek ronduit allergisch voor de Amsterdamse sociaaldemocraten. Ook de lange duur van de formatie en de realistische dreiging van een diep-links college van GroenLinks, PvdA en SP, verstevigden de positie van de SP.

GroenLinks heeft geblunderd door naïef te verwachten dat de linkse partijen elkaar door dik en dun zouden vasthouden. Een aanname die GL-leider Rutger Groot Wassink een kras op zijn blazoen bezorgt. De PvdA hield zich alle tijd wijselijk op de achtergrond. Het professionele machtsspel was blijkbaar iets te hoog gegrepen voor Groot Wassink.

De VVD is nauwelijks te herkennen in het akkoord. De Amsterdamse liberalen hebben blijkbaar niet onderhandeld met het mes op tafel.

(Bron: Het Parool)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.