Enquêtecommissie brengt nodige sleaze and dirt naar boven

Politiek had uiterst dubieuze rol

De parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties belooft de komende weken de nodige sleaze and dirt naar boven te brengen over betrokkenheid van de politiek bij de onverantwoorde handel en wandel van zeven wooncorporaties. Er wordt spektakel verwacht.

Zo blijkt nu dat het ministerie van VROM een zeer dubieuze rol heeft gespeeld bij de onverantwoorde aankoop van het schip SS Rotterdam door de Rotterdamse woningcorporatie Woonbron. De corporatie deed de aankoop op verzoek van de gemeente en kreeg bovendien schriftelijk toestemming van toenmalig minister Sybilla Dekker (VVD). Later prees ze Woonbron zelfs voor ‘een goede invulling van het maatschappelijk ondernemerschap’. Het werd een financieel debacle van €250 miljoen en Woonbron ging bijna failliet. Het ministerie betwist inmiddels de toestemming. Voormalig Woonbron-directeur Martien Kromhout wordt donderdag verhoord.

Meer pikante informatie is vrijdag te verwachten. Dan is namelijk de van miljoenenfraude verdachte Ex-topman van woningcorporatie Rochdale Hubert Möllenkamp aan de beurt voor een stevig verhoor. Hij kondigde al aan een boekje open te doen over zijn toenmalige warme contacten met PvdA-kopstukken. De man kwam onder meer onder vuur te liggen om zijn dienstauto, een Maserati. Ondertussen onderhield hij zeer warme contacten met Willem Vermeend, Wouter Bos en Eberhard van der Laan. Möllenkamp verheugt zich erop nieuwe informatie openbaar te maken, laat hij weten vanuit zijn woonplaats, het Spaanse jetsetdorpje Altea.

Bij de corporatie Rentree uit Deventer was directeur Rinie Teuben de lieveling van minister Dekker, en later van PvdA-minister Ella Vogelaar. Hij durfde immers groots te investeren in de verloederde wijken. Rentree gaf maar liefst 700 miljoen uit aan wilde plannen maar kon het achteraf toch niet betalen. Teuben vertrok in 2009 en liet een gat van 65 miljoen achter. Hij wordt 11 juni verhoord.

(Bronnen: het Financieele Dagblad, De Telegraaf, de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.