Hoogleraar: ‘Enquêtecommissie woningcorporaties geeft politiek hopelijk het volle pond’

Deze week start de parlementaire enquêtecommissie over de wantoestanden bij de woningcorporaties. Voorzitter is ex-PVV’er Roland van Vliet. Hoogleraar Volkshuisvesting Hugo Priemus noemt de enquête ‘prachtig’. Hij spreekt van ‘wel erg veel incidenten de laatste jaren’ en wil dat de commissie zich niet alleen gaat richten op de miskleunen van de corporaties, maar ook op die van de politiek. ‘Goed dat ook de politieke miskleunen worden onderzocht. Die zijn er namelijk zeer vele geweest en hopelijk krijgt de politiek het volle pond’, aldus de hoogleraar maandag op Radio1.

Van Vliet: ‘We gaan onderzoek doen naar grote incidenten die de afgelopen twintig jaar hebben plaatsgevonden zoals de schandalen bij Rochdale en Vestia’.

Hoogleraar Priemus noemt de enquête ‘een zinnige aangelegenheid’. Wel wijst hij op het gevaar van een focus op de incidenten. Al heeft een aantal van die incidenten nooit de krant gehaald. Hij waarschuwt voor een eenzijdig beeld. 

Volgens Priemus heeft ook de politiek de afgelopen twintig jaar verkeerde beslissingen genomen. Zo haalt de verhuurdersheffing van minister Blok het hele corporatiestelsel onderuit. ‘De corporaties kunnen niet meer investeren en de woonlasten stijgen. Er komen steeds meer mensen in de armoe.’ Helaas zal de commissie zich niet buigen over de politieke actualiteit, dus biedt het geen aanbevelingen over de verhuurdersheffing. 

De commissie werd in april 2013 geïnstalleerd en begon direct achter de schermen met het onderzoek als voorbereiding op de openbare verhoren van de komende weken. Er is gesproken met vele deskundigen en betrokkenen en in grote lijnen heeft de commissie voorlopige conclusies getrokken. Echter, volgens Van Vliet ‘kan de informatie uit de openbare hoorzittingen die conclusies mogelijk bevestigen of nog wijzigen’. Hij verwacht met ‘relevante aanbevelingen te komen die de Tweede Kamer zal gebruiken in de debatten met minister Blok’. 

Of de voormalig Vestia-directeur Erik Staal komt (Vestia ging door Staals toedoen failliet maar de Dikkedeur kreeg toch miljoenen mee), is nog de vraag. Staal heeft al toegezegd dat hij beschikbaar is, maar zijn komst wilde Van Vliet nog niet bevestigen. 

(Bron: Radio1)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.