Extreemlinkse partij was dekmantel geheime dienst

Dat de geheime diensten ver kunnen gaan met hun operaties blijkt uit het verhaal achter de extreemlinkse MLPN (Marxistisch-Leninistische Partij van Nederland). De beweging was begin jaren zeventig actief en telde, naar eigen zeggen, enkele honderden leden.

Communisten die niet konden vermoeden dat ze zich hadden aangesloten bij een dekmantel van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), de voorloper van de AIVD. De neppartij leek zo echt, dat de geheim agenten doordrongen tot de hoogste kaders van de communistische partijen van de Sovjet Unie, China en Albanië, zelfs tot de leiders Mao en Hoxha en oud-leider Chroestjov. China gaf zelfs financiële steun.

Toespraken van de Nederlanders vol gepassioneerde communistische retoriek werden in werkelijkheid geschreven door de BVD. Ook had de MLPN een eigen blad, De Kommunist, dat volledig door BVD-medewerkers werd geschreven. 

De MLPN werd opgericht in 1970. Het doel van de dekmantel was om door te dringen tot de maoïstische beweging in Nederland. Dat lukte. Intern was de codenaam ‘Project Mongool’, terwijl de Amerikaanse FBI het kende onder de naam ‘Operatie Rode haring’. In 1989 nodigde de Chinese autoriteiten nog een MLPN’er/geheim agent uit om het bloedige neerslaan van de studentenacties op het Plein van Hemelse Vrede te prijzen. In dat jaar werd de MLPN ook opgeheven.

Een van de bedenkers van de dekmanteloperatie was de vader van de in 2004 vermoorde Theo van Gogh. Op 2 november, het is dan tien jaar geleden dat de cineast werd vermoord, zendt de VPRO een film uit over de BVD-operatie.

(Bron: De Telegraaf, Wikipedia)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.