Wat is het stil rond onderzoek dood Els Borst

Wat is de stand van zaken?

Op 10 juni is het alweer vier maanden geleden dat oud-politica Els Borst dood werd aangetroffen in haar garage. 10 Februari werd ze gevonden en al snel bleek dat de voormalige D66-minister van volksgezondheid door een misdrijf was omgekomen. De media berichtten in de weken na de gruwelijke gebeurtenis dagelijks over het geweldadige einde van de 81-jarige Borst. Elk detail werd beschreven en besproken, in alle media, van NRC Handelsblad en Nieuwsuur tot aan de Privé en RTL Boulevard. Maar inmiddels is het muisstil rond de dood van Els Borst. Het politie-onderzoek loopt nog, maar hoe ver is men eigenlijk?

Midden maart had de politie in totaal zo’n vierhonderd tips ontvangen. Dit grote aantal kwam onder meer door de aandacht in de verschillende uitzendingen van Opsporing Verzocht. In de laatste week van april berichtte het AD nog dat een team van 30 rechercheurs dagelijks werkte aan het oplossen van het misdrijf. Daarna werd het stil.

De politiewoordvoerder sprak destijds van verschillende mogelijke scenario’s. Volgens hem was er geen sprake van een uit de hand gelopen inbraak, want er waren nergens braaksporen gevonden. Andere scenario’s pasten beter. Zo waren volgens de politie een moord in de privésfeer of een politieke aanslag mogelijk. Die laatste mogelijkheid kon niet worden uitgesloten, gezien de in religieuze kringen omstreden ideeën van de liberale oud-politica. Zo had zij als minister het recht op euthanasie in de wet vastgelegd.

Dat haar euthanasiewet zeer sterke reacties opriep bij sommige gelovigen, illustreerde de reactie van een -half gare- dominee uit Montfoort. Die vond namelijk dat ‘het geen toeval was dat oud-minister Els Borst geen natuurlijke dood was gestorven.’ Volgens hem was zij een ‘engel des doods’, die nu door God ter verantwoording was geroepen. 

Dan waren er nog de twee mysterieuze figuren: de verwarde man en de vrouw in het rood. De man had in de week voor haar dood ’s ochtends vroeg bij Els Borst aangebeld en gevraagd om het adres van oud-premier Wim Kok. De vrouw met de rode jas en rode hoofddoek zou rond het tijdstip van het misdrijf langs het huis van Borst gelopen zijn. Maar van beide personen was eind april nog geen spoor. De politie startte 18 april een onderzoek naar de psychische zorginstelling dat op een steenworp afstand ligt van de woning van Borst. 

De dood van Els Borst was in februari een schok voor -bijna- iedereen. Wat is de laatste stand van zaken?

(Bron:AD)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.