Eerste Kamer klaagt steen en been over haastig kabinet

PvdA-senator noemt kabinetsplannen 'staatsrechtelijk op het randje'

De Eerste Kamer krijgt het erg druk de komende weken. Nog voor het zomerreces begint op 10 juli, wil het kabinet een aantal belangrijke plannen door de Senaat loodsen. Het gaat om voorstellen over de bijstand, WW, AOW, de pensioen- en flexplannen en kindregelingen. Wanneer de Senaat deze voorstellen niet voor de zomer heeft behandeld, kan het kabinet ze niet meer op tijd invoeren. De Eerste Kamerleden klagen echter steen en been over de haast. Bovendien hebben sommigen grote bezwaren tegen de plannen.

Zo heeft de Eerste Kamerfractie van de VVD bezwaren tegen de pensioen- en flexplannen. Eerste Kamerlid Frank de Grave vindt de haast van Rutte II ‘niet zo sterk’. ‘De politieke verhoudingen zijn uitdagend’, aldus de VVD’er.

Ook in de PvdA-fractie is irritatie te bespeuren over de werkwijze van het kabinet. Senator Adri Duivensteijn hield afgelopen december de Haagse politiek nog in zijn greep met zijn eenmans-opstand tegen de woonplannen van minister Blok. Zijn collega Marijke Linthorst noemt de huidige kabinetsplannen ‘staatsrechtelijk op het randje’. Ze vindt dat Duivesteijn destijds deed ‘wat hij moest doen’. ‘Als het echt nodig is, moet je nee kunnen zeggen’, aldus Linthorst.

PvdA-senator Klaas de Vries heeft inmiddels een hoog oplopende ruzie met gedoogpartner D66. Tegen de afspraak uit het regeerakkoord in, gaat hij namelijk tegen de rechtstreeks gekozen burgemeester stemmen. Dat de coalitie hierdoor ruzie met D66 krijgt, is volgens De Vries ‘niet mijn probleem’. D66 eist inmiddels op hoge toon van PvdA-leider Samsom dat hij zijn partijgenoten in het gareel houdt.

Het kabinet stelde vandaag al de invoering van de mantelzorgboete uit. VVD-senator Heleen Dupuis en de ChristenUnie-senatoren lieten eerder weten dat ze niet akkoord zouden gaan met de boete, die AOW’ers zou korten zodra ze bij hun kinderen zouden gaan inwonen. Zij dreigden de laatste dagen tegen de nieuwe bijstandswet van staatssecretaris Klijnsma te stemmen.

Een akkoord van de Eerste Kamer is nodig voor het slagen van het regeerakkoord, tegelijkertijd heeft het kabinet geen meerderheid in de Senaat. Hier kijkt men naar de juridische degelijkheid van de plannen, de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid. De senatoren laten zich lastig sturen door hun partijleiding en collega’s in de Tweede Kamer.

Het wordt de komende weken nog spannend, al zal dat volgens senator Jan Nagel wel meevallen. ‘Incidenteel zal er nog wel eens iemand gaan steigeren, maar uiteindelijk lopen ze straks gewoon in de pas’, aldus de 50Plus-sheriff.

(Bron Eindhovens Dagblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.