Verdeeldheid smoort anti-Euro-alliantie Wilders en Le Pen

De vorming van de met veel tamtam aangekondigde anti-Europese fractie met Front National, de PVV en andere anti-Europese partijen, loopt waarschijnlijk vast. Het anti-EU-kamp blijkt namelijk te divers en verdeeld.

Partijen sluiten elkaar uit en kijken elkaar met de nek aan. Zo moet de UKIP niets hebben van het Franse Front National, dat door de Britse leider Farrage regelmatig wordt weggezet als een antisemitische en racistische club. De Skandinavische anti-Europartijen lijken te willen samenwerken met de Britten en niemand wil samenwerken met de Grieken van de Gouden Dageraad, terwijl de Duitse anties van de Alternative für Deutschland zichzelf met geen enkele andere mede-anti willen vergelijken. Conclusie: het anti-Euro-landschap is hopeloos verdeeld.

De Zweedse extreem-rechtse partij Zweden Democraten koos dinsdag voor een samenwerking met de Britse UKIP en de Deense Volkspartij. Maar de Denen vertrekken misschien alweer. Zij denken er namelijk over om zich aan te sluiten bij de fractie waar ook de Britse Conservative Party bij is aangesloten (ECR).

De partijen Front National, PVV, FPÖ uit Oostenrijk, Lega Nord en het Vlaams Belang zijn met zijn vijven niet genoeg om als fractie te worden erkend in het Europees Parlement. Een fractie moet namelijk ten minste 25 leden uit zeven landen tellen. Vandaag haakte de Zweden dus al af, gisteren bleek dat de zevende belangstellende partij, de Slowaakse SNS nul zetels haalde bij de verkiezingen.

(Bron: NRC.Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.