Wilders’ gloriedagen lijken voorbij

Gedoe over sticker, minder Marokkanen en foute Europese vrienden

De PVV treurt. Volgens de prognose heeft de partij de Europese verkiezingen met twee zetels verloren, terwijl op grote winst was gerekend. Voorman Geert Wilders verwachtte een aardverschuiving maar de minder Marokkanen-actie, de daarna met herrie vertrekkende Kamerleden en zijn voorgenomen samenwerking met foute Europese vrienden deden de PVV geen goed.

De gemiddelde kiezer heeft nu eenmaal een hekel aan gedoe en Europees extreem gajes. De boycot van Saudi-Arabië als reactie op Wilders’ volstrekt zinloze anti-islamsticker hielp ook niet mee. Wie twee miljard verlies aan opdrachten voor het Nederlandse bedrijfsleven veroorzaakt, krijgt in onze eeuwenoude handelsnatie bepaald geen applaus. Wilders lijkt zijn beste tijd te hebben gehad.

Wilders’ hoogtepunt ligt alweer vier jaar achter ons, in 2010. Bij de Tweede Kamerverkiezingen dat jaar won hij maar liefst 15 zetels en groeide de PVV van negen naar 24 zetels. Bovendien kon de geblondeerde PVV-leider zijn verkiezingswinst omzetten in macht als gedoger van Rutte I. Het waren zijn gloriedagen.

Wilders’ teloorgang zette in in 2012, toen hij in het voorjaar het einde van Rutte I inluidde door zijn gedoogsteun in te trekken. Het broze krediet dat hij tot dan toe had bij de rechtse middenpartijen CDA en VVD vervloog daarmee direct. Sterker, van halve politieke vrienden werden het overnight politieke vijanden. De toen nog redelijk populaire premier Rutte en de toenmalige CDA-frontman Verhagen zetten Wilders daarna consequent neer als onbetrouwbaar. Iets wat blijkbaar bleef hangen bij de rechtse kiezer, want de volgende Tweede Kamerverkiezingen verloor de PVV negen van de 24 zetels. Hij heeft daarna geen verkiezing meer gewonnen.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.