Missie Mali wordt fiasco

De missie naar Mali dreigt een faliekante mislukking te worden. Van de uitleg die minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans woensdag in de Tweede Kamer gaf, werden de Kamerleden niet vrolijk. De Malinese regering saboteert volgens de minister het vredesproces waardoor ‘de VN-missie zijn taak niet kan uitvoeren’. Nederland besloot in oktober circa 400 soldaten, commando’s, inlichtingenofficieren en Apachehelikopters naar Mali te sturen. Een fiasco lijkt ophanden.

ChristenUnie-woordvoerder Joël Voordewind wil de regering in Bamako dreigen met het einde van de missie als die haar gedrag niet betert. Het Malinese bewind wil niet onderhandelen met vertegenwoordigers van de woestijnstam de Toearegs, die een eigen staat willen. Inmiddels zoekt dit Sahara-volk toenadering tot dé tegenstander van het bewind, de radicaal-islamitische beweging Ansar-al-Dine. De Nederlandse verwachting was juist dat de regering wel wilde onderhandelen met de Toearegs.

Het kabinet hielp afgelopen herfst de Fransen uit de brand bij de vredesmissie naar Mali. De Fransen vroegen om bijstand en Timmermans bood direct een forse Nederlandse militaire macht aan. Dit was ook op verzoek van oud-PvdA-minister Koenders die de VN-missie in Mali leidde en VN-leden opriep tot het sturen van militairen. Het werd een missie in het hoogste geweldspectrum met circa 400 soldaten, commando’s, inlichtingenofficieren en Apachehelikopters. Vriend en vijand vonden het destijds een zeer gul gebaar aan de Fransen.

(Bron: Trouw)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.