Europarlementariërs krijgen €1392 pensioen per termijn, pensioenfonds heeft een tekort

CDA'er Van de Camp: 'met onze onkosten hebben jullie niets te maken'

Wie in het Europarlement zit, bouwt in één termijn een pensioen op van €1392. Wie het twee termijnen volhoudt, krijgt het dubbele. Drie termijnen het driedubbele, enzovoort. Uiteraard krijgen de volksvertegenwoordigers dit naast hun elders opgebouwde pensioenrechten. En omdat de vertegenwoordigers héél hard moeten werken, gaat hun pensioen al in vanaf 63 jaar.

Het pensioenfonds voor Europarlementariërs betaalt de royale pensioenen overigens niet helemaal zelf. Dat is ook lastig omdat de deelnemers zelf maar eenderde hoeven in te leggen. Het Europarlement betaalt de rest. Maar dat is helaas niet voldoende, want inmiddels heeft het fonds een tekort van 200 miljoen. Naar verwachting wordt dit gat opgevuld door, jawel, extra belastinggeld.

Naast een jaarsalaris van circa een ton, ontvangt een Europarlementariër bovendien een onkostenvergoeding waarvoor hij of zij geen bonnetjes hoeft te laten zien. Het bedrag dat de vertegenwoordiger maximaal mag declareren voor kantoorkosten is €4300. Per maand. Alleen de SP- en PVV-vertegenwoordigers hebben eigen strengere declaratieregels. Een PVV’er mag max. 400 euro declareren, SP’er De Jong stort jaarlijks €30.000 terug. Deze twee partijen zijn met D66 het meest transparant als het gaat om de gedeclareerde kosten. Maar dat geldt niet voor iedereen.

De Europarlementariërs Hans van Baalen, Jan Mulder, beiden VVD, en de CDA’er Van de Camp declareren elke maand het maximale kantooronkostenbedrag van €4300. En ze verdommen de bonnetjes te bewaren. ‘Met onze onkosten hebben jullie niets te maken’, aldus een chagrijnige Van de Camp tegen Het Parool en het AD toen die om uitleg vroegen.

Woud aan vergoedingen

Er bestaat een woud aan vergoedingen voor de Europese volksvertegenwoordigers. Zo krijgen ze reiskosten, reisduurvergoeding (voor de treinretour Den Haag-Brussel is dat € 152), afstandsduurvergoeding (Retour Den Haag-Brussel: € 73,58). Beide vergoedingen komen bovenop de daadwerkelijke reiskostenvergoeding (trein-, vliegtickets etc.), verblijfskosten van €300 per dag, jaarlijks €4243 voor zelf georganiseerde reizen, opleidingskosten (max. €6500 per jaar) en een gratis zorgverzekering.

Ben je ten slotte geen lid van een fractie maar wel Europarlementariër, dan krijg je een budget van €45.388 per jaar voor diverse uitgaven als literatuur, diners met pers, onderzoeken etc.

Hoofdpijn? Wij wel.

(Bron: Nieuwe Revu, Dagelijkse Standaard)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.