GroenLinks wil straks niet-leden laten meebeslissen

GroenLinks wil straks ook niet-leden laten meebeslissen over partijstandpunten. Dit is een van de voorstellen van een speciale partijcommissie. Een intern discussiestuk wordt vandaag gestuurd naar alle GroenLinksers. De partij maakt zich namelijk zorgen over de toekomst van de democratie en komt nu met voorstellen om die te verbeteren. De commissie schrijft: ‘er heerst alom zorg over de toekomst van politieke partijen’.

GroenLinks wil ‘de band tussen de politieke partijen en de samenleving versterken’. Mensen die weliswaar geen partijlid zijn, kunnen ergens wel heel veel verstand van hebben, aldus de commissie. Net als niet-leden, krijgen GroenLinksers zelf ook meer inbreng. Zo kunnen ze straks zelf ledenreferenda uitschrijven en buiten partijcongressen om hun mening geven.

Politieke partijen worden volgens het GroenLinksstuk steeds minder gezien als de verbindende schakel tussen de overheid en de samenleving. ‘Partijen worden in de ogen van de burgers meer en meer onderdeel van de overheid zélf’.

Partijvoorzitter Rik Grashoff: ‘we hebben er de afgelopen tijd al goede ervaringen mee opgedaan. Toen er discussie was over missies naar Mali en Syrië hebben we dat uitvoerig met de leden besproken. Ik kan me voorstellen dat we dat weer zullen doen rond het binnenlands bestuur en het leenstelsel, twee onderwerpen waarbij de steun van GroenLinks in de Eerste Kamer voor het kabinet cruciaal lijkt.’ Begin 2015 leggen de GroenLinksers de veranderingen vast tijdens een ledencongres.

Ook de PvdA denkt na over meer invloed voor niet-leden. PvdA-voorzitter Hans Spekman is van plan een open lijsttrekkersreferendum te organiseren voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen.

(Bron: Trouw)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.