Kabinet overleeft nieuwe nederlaag PvdA niet

Samsom onderweg naar de uitgang

Het kabinet haalt het einde van 2014 niet. Het botert niet meer tussen de coalitiepartners. De VVD’ers worden knettergek van de PvdA’ers, en dan met name van hun partijleider-in-nood Samsom. Om zijn mokkende achterban rustig te houden zet die de VVD steeds verder onder druk. Tot grote woede van premier Rutte die onlangs ontplofte tijdens een overleg met de PvdA-leider. Samsom staat ondertussen onder grote druk. Hij zal namelijk een tweede verkiezingsnederlaag na het electorale bloedbad van 19 maart naar verwachting niet overleven. En zodra hij vertrekt, wat waarschijnlijk snel zal gebeuren, valt het kabinet. Wellicht al voor de zomer.

De onvrede over de opstelling van Samsom is groot. Onlangs ontplofte minister president Rutte tijdens een gesprek met de PvdA’er, staatssecretaris Teeven en VVD-fractieleider Zijlstra. Aanleiding was de zoveelste PvdA-eis over het asieldossier aan de liberalen. ‘Als het zo moet, kunnen we er beter mee ophouden’, bulderde Rutte. ‘Fred (Teeven) zal die motie niet gaan uitvoeren! Dan kom je maar met een motie van wantrouwen!’ Deze woede-uitbarsting had effect volgens een anonieme bron in De Telegraaf. Samsom werd weliswaar emotioneel maar bond in. Een VVD-minister zegt in dezelfde krant: ‘Als de PvdA zo doorgaat, stap ik zelf op’.

Een ander liberaal kopstuk in de Telegraaf: ‘De PvdA staat in de fik. Er is to-ta-le paniek. Samsom is op weg naar de uitgang. En dat weet hij zelf ook’. Ook binnen de PvdA is het hommeles. De harde autoritaire en emotionele stijl van de leider wekt steeds meer weerstand. ‘Diederik kan echt tekeer gaan. Hij geeft je ook het gevoel dat je de zetel aan hem te danken hebt’, aldus een anoniem PvdA-Kamerlid.

Alleen al het feit dat er blijkbaar massaal door Kamerleden en bewindslieden anoniem wordt gelekt naar de pers, spreekt al boekdelen. In een goedlopend kabinet gebeurt dat niet. De laatste akte van het toneelstuk ‘Rutte II’ lijkt begonnen.

(Bron: De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.