Lachwekkend! Onze economie blijkt afhankelijk van het weer

De krimp van 1.4 procent van de Nederlandse economie ligt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan de warme winter. Daardoor verkochten we namelijk minder gas. De temperatuur was afgelopen wintermaanden gemiddeld 2,6 graden hoger dan normaal, en dat nekte Nederland. Naast de slechte economische prognoses, de aarde warmt immers op en ons gas raakt langzaam op, blijkt onze economie erg eenzijdig en dus kwetsbaar. De Duitse economie groeide ondertussen met 0.8 procent.

De Duitsers profiteerden van het warme weer. Zo werd daar in de winter doorgebouwd, aldus het CBS. Maar ja, om te kunnen doorbouwen moet je eerst beginnen met bouwen. Het Nederlandse verdienmodel heet blijkbaar gas. Er wordt weliswaar niet meer gebouwd, niet meer gewinkeld, te weinig geproduceerd, maar wij hebben gas.

‘Als we koers houden en er met zijn allen hard voor blijven werken, zit een kleine plus er voor dit jaar nog steeds in. Volgend jaar kan dan ook de werkloosheid weer dalen’, aldus minister van Economische Zaken Kamp tegen Nu.nl. De VVD’er doet hier denken aan de Iraakse minister van Informatie Saïd al-Sahaf, bijnaam Komische Ali. Hij verzekerde tijdens de Tweede Golfoorlog op televisie dat de strijd van Saddam Hoessein voorspoedig verliep, terwijl tegelijkertijd de bommen zichtbaar achter hem in Bagdad insloegen.

De krimp van 1.4% is de grootste sinds 2009. Na de positieve groeicijfers de laatste drie kwartalen van 2013, is Nederland weer helemaal terug bij af. Het kabinetsbeleid brengt geen verbetering, en faalt dus. Ten opzichte van een jaar geleden is de economie een halve procent gekrompen. De groei van 2013 is geheel teniet gedaan. Bovendien zitten inmiddels circa 685.000 mensen werkeloos thuis.

Stimuleringsmaatregelen zoals de regeling voor schone auto’s stuwden volgens het CBS vorig jaar nog de economie. Men kocht deze wagens massaal, maar doordat Den Haag de regeling weer afschafte, stortte de verkoop in 2014 direct weer in.

De waarheid is dat de consument nog steeds de hand op de knip houdt, ongeacht de peptalk van economen en politici. Onze economie lijkt te eenzijdig geworden. De licht stijgende uitgaven aan kleding en in de horeca trekken de schade van een zachte winter blijkbaar niet recht. De industrie investeert weliswaar meer, wat wijst op een herstel, maar ook dat blijkt geen medicijn tegen de schade van een paar warme wintermaanden.

Dat krijg je van een kabinet zonder visie. Nu is onze economie afhankelijk van het weer.

(Bron: Nu.nl)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.