Zorgverzekeraar verdrievoudigde winst 2013 door hoger eigen risico

Doordat het eigen risico van verzekerden in 2013 werd verhoogd, maakte zorgverzekeraar VGZ vorig jaar een enorme winst. Het verdrievoudigde de winst van €150 miljoen in 2012 naar €510 miljoen in 2013, oftewel €121 per klant. In 2012 verzesvoudigde VGZ overigens ook al de winst ten opzichte van 2011. Het eigen risico steeg ondertussen van €220 in 2012 naar €350 in 2013.

De verhoging van het eigen risico bracht VGZ naar eigen zeggen fors geld in het laatje. ‘Het eigen risico is in tijden van crisis omhooggegaan, waardoor consumenten zich beter bewust zijn van de kosten in de zorg’, aldus de financieel topman Kees Hamster in De Financiële Telegraaf. Hij voegt er aan toe dat de overheveling van de AWBZ volgend jaar wel zorgt voor een stijging van de zorgpremie in 2015.

Naast de daling van het zorggebruik van de 4,2 miljoen VGZ-verzekerden heeft het bedrijf naar eigen zeggen ook doelmatig zorg ingekocht. Het bespaarde bovendien flink op farmacie en hulpmiddelen. Meer dan de helft van de winst is volgens het concern teruggegeven aan de verzekerden in de vorm van een lagere premie in 2014. Of VGZ daardoor inderdaad een lagere premie had dan de concurrentie is niet duidelijk.

De kosten in de zorg lopen de spuigaten uit. Met dat argument stijgen jaarlijks het eigen risico en de zorgpremie. Maar, hoe kunnen beleidsmakers volhouden dat de kosten moeten worden teruggebracht wanneer tegelijkertijd zorgverzekeraars hun winsten zien verveelvoudigen? Winst die bovendien wordt gemaakt ómdat verzekerden beter op hun kosten letten. Gelukkig investeren verzekeraars een groot deel van de giga-winsten weer in de zorg. Dat zeggen ze tenminste. Doen ze dat niet, dan zijn hun winsten ronduit pervers.

(Bronnen: de Volkskrant, De Telegraaf)

1 Reactie op Zorgverzekeraar verdrievoudigde winst 2013 door hoger eigen risico

  1. You do admire the pepole who act on a decision to take on a new project and give it their all, Gee, and so do I. My favorite pepole are game changers, pepole who look at a problem and figure out how to solve it.You would be one of those pepole and I am happy to say we are friends!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.