Gevierd econoom Piketty: ‘Europese machine werkt niet meer’

Pleidooi voor sterker Europees bestuur

De onder intellectuelen populaire Franse econoom Thomas Piketty is het huidige Europa zat. In zijn Europees manifest, ondertekend door ruim tweeduizend collega-wetenschappers, pleit hij voor een sterkere politieke en budgettaire unie voor de eurozone. Voor één gemeenschappelijk fiscaal beleid bijvoorbeeld. ‘Het zijn de Europese instellingen die niet meer functioneren. De machinerie werkt niet meer. Een gemeenschappelijke munt zonder gemeenschappelijk budget en zonder gemeenschappelijke belastingen: we hadden het niet slechter kunnen kiezen. We hebben in Europa het slechtste systeem op poten gezet dat je maar kunt bedenken’, zegt hij in een interview met Vrij Nederland.

Piketty: ‘Het is zo triest: de inwoners van Europa zijn ontzettend wantrouwend tegenover Europa. En dan reageren politici door te zeggen dat er niets veranderd kan worden. Dat is toch bizar? Alsof het onmogelijk is om iets te verbeteren!’ Vervolgens pleit hij voor een ‘krachtig politiek bestuur’. ‘De eurozone bestaat uit 18 aparte landen, dus 18 aparte staatsschulden, 18 belastingstelsels en één munt. Dat werkt niet, dat brengt ons in problemen’, waarschuwt de Fransman. Wat is zijn oplossing? ‘Concreet: een parlement voor de eurozone met daarin vertegenwoordigers van de nationale parlementen. Die moeten gaan beslissen over gemeenschappelijke belastingen en gemeenschappelijke schulden.’

De huidige Europese machthebbers wijzen er vaak op dat Europa zo goed is geweest voor de vrede. Deze boodschap is volgens Piketty echter versleten: ‘mooi dat er vrede is, goed dat er democratie is, maar nu moeten we verder’.

Wie is Thomas Piketty?

Piketty is op dit moment de meest spraakmakende econoom onder gerenommeerde wetenschappers (de Nobelprijswinnaars Krugman en Stiglitz zijn lovend over zijn werk) en politici. Zijn boek Capital in the twenty first century is een absolute bestseller in Frankrijk, Groot Brittannië en de VS. Er is nog geen Nederlandse vertaling, maar die volgt. Nederlandse uitgevers hebben om de rechten gevochten (De Bezige Bij won). Piketty toont in zijn boek aan dat de rijken rijker zijn geworden tijdens de crisis, terwijl de middengroepen en armen verarmden. Het inkomen uit vermogen blijkt namelijk -veel- hoger dan loon uit arbeid. Dit was al langer een volkswijsheid maar Piketty toonde het als eerste wetenschappelijk aan door jarenlang een databank bij te houden. Piketty pleit nu voor het belasten van de hoogste vermogens omdat de vermogensongelijkheid wereldwijd te hard stijgt. Toonaangevende pers als The Economist, The Washington Post en The Financial Times waren lyrisch. In Nederland blijken gezien hun belastingvoorstellen Samsom en Dijsselbloem erg gecharmeerd van Piketty’s denkbeelden.

(Bron: Vrij Nederland)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.