Duitsland grootste krant Bild: ‘Wilders is politiek schrikbeeld’

Hollands Politik-Schreck, zo noemt Duitslands grootste krant Bild Geert Wilders. De hoogblonde PVV-leider is volgens Bild ‘een mentale brandstichter’, net als zijn bondgenoot Front Nationalleider Marine le Pen. Het Duitse populaire dagblad is net als de Nederlandse Telegraaf een campagne gestart tegen de rechts populistische anti-Europa partijen. Die volgens de redacties niet populistisch zijn, maar gewoon extreem rechts. De Telegraaf waarschuwt voor de Europese bondgenoten van Wilders. Er zit tuig tussen dat antisemitisch, homofoob, semifascistisch en racistisch is, aldus het ochtendblad. Vele rechts extremisten blijken bovendien bewonderaars van de Russische president Poetin. 

Woensdag opende de gezond verstandkrant al met een aanklacht van de Joodse belangenorganisatie CIDI tegen Wilders’ antisemitische bondgenoten. Volgens het CIDI zijn het Franse Front National en de Oostenrijkse FPÖ ‘ronduit antisemitisch’. FPÖ-leider Mölzer noemde de EU onlangs ‘een dictatuur waarbij het Derde Rijk liberaal was’. Een smakeloze vergelijking.

Europese PVV-partners als het ‘ronduit criminele’ Gouden Dageraad uit Griekenland, het Hongaarse Jobbik en de Bulgaarse Ataka zijn tuig volgens de populaire dagbladen. Aanhangers van de laatste partij vielen in 2011 nog zigeunerdorpen en moskeeën aan. De leider van de Griekse club zit momenteel vast vanwege betrokkenheid bij een racistische moord.

Een geval apart is de Britse UKIP-partij van Nigel Farage. Hij noemt zijn partij niet uiterst rechts maar een middenpartij. Bovendien voelt Farage niets voor een bondgenootschap met de continentale anti-Europese partijen. ‘We zijn niet tegen buitenlanders, niet tegen welke geloofsovertuiging dan ook. We willen alleen de baas zijn in eigen land.’ Onlangs lekte uit dat Farage stiekem wel degelijk over een vorm van samenwerking praat met Wilders.

Bild roept haar lezers op massaal naar de stembus te gaan op 25 mei (de dag waarop in Duitsland wordt gestemd voor het Europarlement) om het signaal af te geven voor het behoud van een verenigd Europa. De Telegraaf vindt met name de bondgenoten van Wilders fout volk. Het spreekt zich uit tegen de radicalisering van de PVV waarvan de allianties volgens het hoofdredactionele commentaar een symptoom zijn.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.