VVD-eurograaier Van Baalen benoemd tot liberale erevoorzitter

Al in december werd in sommige media bekend dat VVD-europarlementariër en lijsttrekker Hans van Baalen voor 38 procent van de debatten in het Europese Parlement wel een presentiekrabbel zette, maar vervolgens niet meestemde. Hij ontving daardoor een kleine 30.000 euro zonder tegenprestatie.

Volgens sommigen is het bedrag zelfs hoger. Van Baalen reageerde destijds tegenover BNR door te zeggen dat hij dit geld ‘eerlijk heeft verdiend’. De Liberale Internationale, een internationale club voor liberale partijen waaronder de VVD en D66, lijkt zijn dubieuze werkopvatting te prijzen. Tijdens een bijeenkomst dinsdag in Rotterdam werd Van Baalen namelijk in het zonnetje gezet en benoemd tot ere-voorzitter. Hij is de eerste die deze prestigieuze erkenning ooit kreeg.

Van Baalen was de afgelopen vijf jaar voorzitter van de Liberale Internationale en droeg deze functie dinsdag over aan de oud-minister van Buitenlandse Zaken van Andorra. Hij werd geprezen voor zijn goede werk voor de mensenrechten, democratie en vrijheid. Van Baalen werd niet vriendelijk doch dringend gevraagd te vertrekken in verband met zijn eerder aangetoonde frauduleuze gedrag. Zijn termijn zat er gewoon op.


De aanwezige premier Rutte, liberale euroleider Guy Verhofstadt en voormalig VVD-leider Bolkestein feliciteerden Van Baalen als eersten.

Volgens de onafhankelijke organisatie VoteWatch tekende Van Baalen in voor 38 procent van de 514 debatten zonder daarna te stemmen. Na de krabbel op de presentielijst, vertrok Van Baalen 195 keer weer, inclusief zijn presentiegeld van 150 euro per debat. In totaal streek hij op deze manier 29.250 euro op. Volgens Votewatch staat ‘Dutch MEP Hans van Baalen’ op nummer drie van de Europese graailijst (Check rapport). Daarmee ‘scoort’ hij niet alleen het hoogst van alle Nederlandse Europarlementariërs, hij laat op twee na (de zelden stemmende voorzitter en oud-voorzitter van het EP) ál zijn collega’s achter zich.

(Bron: De Telegraaf, bnr.nl)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.