Immer afwezige VVD-er Van Baalen inde onterecht 29.250 euro presentiegeld

Volgens Van Baalen is de VVD helemaal niet zo eurokritisch

VVD-eurokandidaat Hans van Baalen zit inmiddels vijf jaar in Brussel maar is er bijna nooit. Volgens de organisatie VoteWatch tekende hij in voor 38 procent van de 514 debatten zonder daarna te stemmen. Na de krabbel op de presentielijst, vertrok Van Baalen dus 195 keer weer, inclusief zijn presentiegeld van 150 euro per debat*. In totaal streek hij op deze manier 29.250 euro op.

Volgens Votewatch staat ‘Dutch MEP Hans van Baalen’ op nummer drie van de Europese graailijst (Check rapport). Daarmee ‘scoort’ hij niet alleen het hoogst van alle Nederlandse Europarlementariërs, hij laat op twee na (de zelden stemmende voorzitter en oud-voorzitter van het EP) ál zijn collega’s achter zich.

Wat bezielde de VVD-top deze man zonder enige discussie tot Europees lijsttrekker te maken? Van Baalen is van de Nederlandse lijsttrekkers verreweg de meest kwetsbare. De andere partijen staan te popelen om met hem in debat te gaan. CDA’er Ria Oomen noemde Van Baalen ooit een poseur: ‘Iemand die op maandag in de krant roept dat hij bij de EU gaat eisen alle toetredingsonderhandelingen met Turkije te staken en tijdens het cruciale debat in Brussel een paar dagen schittert door afwezigheid’.

De VVD’er heeft sowieso een lastig verhaal. De enkele keer dat hij wél aanwezig is, wordt hij omringd door pro-Europa liberalen. De VVD positioneert zich enerzijds als kritisch over Europa maar moet anderzijds de liberale voorman en eurofiel Guy Verhofstadt verdedigen. De man die bijvoorbeeld hartstochtelijk pleit voor één Europese federale staat inclusief een eigen leger. De Belg werd overigens door premier Rutte gesteund bij zijn strijd om het liberale lijsttrekkerschap.

De ideologische spagaat valt reuze mee volgens Van Baalen zelf. In het Reformatorisch Dagblad zei hij dat zijn ‘eurokritische VVD’ eigenlijk net zo pro-Europees is als D66. ‘Over negen van de tien dingen denken wij hetzelfde. Maar dat zeggen we natuurlijk niet in de campagne!’

*Het presentiegeld bedraagt eigenlijk 300 euro, maar wordt gehalveerd als je niet meestemt.

(Bronnen: het Parool, Geenstijl)

12 Reacties op Immer afwezige VVD-er Van Baalen inde onterecht 29.250 euro presentiegeld

 1. Kan iemand begrijpen hoe een man als van Baalen zijn gedrag kan verantwoorden? Zo vaak voor presentie tekenen en dan weer vertrekken… Hij komt nu en dan op tv (Buitenhof) en wordt als een deskundige beschouwd. Ik vind het triest dat zulk gedrag mogelijk is. Je zou als vertegenwoordiger van een staat via een politieke partij toch een minimum aantal vergaderingen aanwezig moeten zijn?! Het wordt tijd dat het bestuur van de VVD maatregelen neemt om uitholling van de democratie (zie o.a. de kritiekloze ondersteuning van TTIP door deze partij) een halt toe te roepen en dergelijke ‘vertegenwoordigers’ terug te roepen en te vervangen. Misschien moet de hele partij op de schop.

 2. Het was tot op heden mijn politiekepartij maar door alle fouten die nu zichtbaar worden is er steeds een VVD,r bij betrokken.
  Hans Verbaal had enige tijd geleden ook al een positie voor de autoindustrie Mercedes Benz dat rijdt hij natuurlijk ook
  Deze kun je als lobbyist dan heeeeel goedkoop aanschaffen
  Het wordt tijd dat men de bezem eens echt door het politieke land laat vegen, ook andere politieke graaiers van andere partijen maken zich hier schuldig aan.

  Weg met deze graaiers

 3. De VVD word steeds erger een hoek ingeduwd waar ze erg genoeg voor de Nederlanders thuis horen, nu enkel nog tralies voor de ramen en mensen in een bewakers uniform rondlopen om de zaken te controleren dat de graaiers niet wegkomen ermee, € 29.000.- TEN ONRECHTE gedeclareerd, ik noem zo iets ordinaire diefstal die beloond word met politieke onschendbaarheid en een riant salaris krijgt deze “superintegere”, volgens Rutte dan hé, politicus, kortom het jatten gaat gewoon door ondanks beloftes van Pinokio in den Haag dat er strenger op gelet zal worden. NEE DUS.

 4. Hans, Den Haag // 8 februari 2016 om 09:14 // Beantwoorden

  We moeten die afwezige MEP van Baalen Brussel uitMEPpen.

 5. Je ziet deze heten nooit op de plaats zitten waar ze horen in de E.U . en als ze er zitten zitten ze te slapen .Lekker makkelijk je je euro,s verdienen he?

 6. Verbaasd? Nee in het geheel niet, ik poneer al langer de stelling dat de politiek de politiek niet meer is. Het zaal ook nooit meer ten goede keren. Schijnheilig bewindslieden een motie van afkeuring meegeven en door gaan met de orde van de dag. Men kan stemmen op wie men wil maar het zal niets veranderen. Een z.g.n. oppositie die in 90% meestemt met de coalitie zegt toch genoeg? Graaiers die via de politiek carrière maken. Nee het zal zich nooit meer ten goede keren voor de modale burger.

 7. waarom de letters gewoon Zwart.Dit is voor ’n ,blinde,haast niet te lezen.!@!

 8. Brussel opheffen en gewoon terug naar de BENELUX dat werkte toen der tijd prima Alles was toen redelijk goed te overzien en 90 % minder ” graaiers”

 9. allemaal zakkenvullers wij zullen wel voor hun gaan werken

 10. Typisch VVD, publiekelijk stelen, je werk niet doen en er volgt een giga beloning, gesteund door diezelfde VVD. A-socialer gedrag kan men zich nauwelijks voorstellen. De VVD bestaat echter schijnbaar voor het merendeel uit dit soort A-soos want ze blijven elkaar 100% steunen. Hoe kun je op zo’n Partij stemmen. Waarom wordt dit gajes niet aangepakt???

 11. Vuile schoft…!

4 Trackbacks & Pingbacks

 1. Hans van Baalen, één van de allerergste politieke graaiers binnen de V.V.D. | Silvia's Boinnk!!!
 2. Weer eens een blik op het nieuws | Lang Leve Europa!
 3. Weer eens een blik op het nieuws – JDreport.com
 4. Silvia's Boinnk!!!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.