Samsom gefrustreerd over gebrek aan kiezers

PvdA-leider Samsom geeft toe zich verkeken te hebben op de kiezer die tijdens de crisisjaren de sociaaldemocraten links liet liggen. Daarover is de PvdA-leider gefrustreerd. Dat zei hij donderdag tijdens een bijeenkomst van Europese sociaaldemocraten in Amsterdam.

Samsom had wel meer stemmen verwacht omdat de oorzaak van de crisis vooral bij de banken en de donkere kanten van het kapitalisme lag. Hij gaat er kennelijk van uit dat de kiezer een tegenstelling ziet tussen de PvdA en de wereld van de haute finance. Dat was wellicht ooit zo, maar dat is lang geleden.

Hoezo zijn de sociaaldemocraten een middel tegen het keiharde kapitalisme? Ze zijn er mede de architecten van. De PvdA leverde de laatste twintig jaar onder meer de premier in de jaren ’90 (Kok), drie ministers van Financiën (Kok, Bos en Dijsselbloem) en de eerste Europese bankpresident (Duisenberg). De sociaaldemocraten vormden bovendien met overtuiging driemaal een kabinet met de VVD, dé ideologische opponent (Kok I, II en RutteII). De huidige directievoorzitter van SNS Reaal is van PvdA-huize (Van Olphen) en Kok werd in 2003 commissaris bij ING. Zijn opvolger was vakbondsbons De Waal.

De PvdA is een onbetrouwbare, versleten medestander in de strijd tegen de kapitalistische misstanden. Een teamgenoot die ballen in eigen doel trapt. Geen fraai plaatje. De partij is een VVD-light geworden door gebrek aan visie en een bulk aan versleten verhalen. Geen daden, maar woorden (Dat heet in politiek Den Haag ‘verantwoordelijkheid nemen’). Samsom dacht dat de kiezers zijn partij nog zien als wapen tegen het grote geld. Dat is dan waarschijnlijk ook meteen zijn probleem.

(Bron bijeenkomst sociaaldemocraten: De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.