Oud-adviseur Barroso: werkwijze EU is voer voor revoluties

Europese aanpak crisis was helemaal verkeerd

‘Beslissingen over belastingen en overheidsuitgaven zijn het hart van de nationale democratie. Het gaat niet aan dat een ongekozen EU-ambtenaar die niet ter verantwoording kan worden geroepen bepaalt hoe nationale begrotingen eruit zien. Dit is voer voor revoluties.’ Dat zegt de oud-adviseur van de voorzitter van de Europese Commissie Barroso Phillippe Legrain. De Britse econoom was drie jaar de rechterhand van Barroso. Hij bekritiseerde in een interview met de Telegraaf de Europese aanpak van de crisis: ‘Jarenlang hebben we ontkend dat we een bankenprobleem hebben. Nu zit de eurozone met de puinhopen’.

Legrain onlangs in de Financial Times: ‘Vanaf begin af aan was de diagnose van de crisis verkeerd. Het was voornamelijk een bankencrisis, maar het werd geïnterpreteerd als een staatsschuldcrisis.’ Hij betoogt in de Telegraaf dat Duitsland en Frankrijk hun banken in 2010 wilden beschermen, banken die tot aan hun nek in Griekse staatsobligaties zaten toen dat land omviel. Ze durfden wel Griekenland aan te pakken, maar niet hun banken. Het was een bankencrisis, geen staatsschuldencrisis, aldus de Brit. De regeringsleiders besloten destijds het failliete Griekenland financiële steun te geven gecombineerd met zware maatregelen. Daarmee werd het een zaak van overheden. De enorme Griekse schuldenproblematiek was plotseling geen zaak meer van de Franse en Duitse banken, maar van Europese overheden. Die daarom vervolgens in eigen land grote bezuinigingen moesten doorvoeren.

De banken worden volgens Legrain nog steeds niet stevig genoeg aangepakt. De zwakke banken blijven daardoor bestaan. ‘We hebben nog steeds een bankencrisis. Veel banken hebben te weinig kapitaal en kampen met slechte leningen. Daardoor blijft de kredietverlening laag en doet de economie het slechter dan nodig’.

‘Deze opmerkingen komen van een tijdelijke medewerker die er helaas voor koos om geen enkele zinvolle bijdrage te leveren aan het beleid tegen de crisis’. Om deze reactie uit Brussel op de kritiek van de Brit kan Legrain lachen. ‘Hahaha, heel erg grappig’. De Brusselse reactie overstijgt dan ook niet het niveau van een verongelijkte brugpieper. Zorgelijk.

(Bron: de Financiële Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.