Utrechts raadslid kocht zetel voor 100.000 euro

Het Utrechtse gemeenteraadslid en vastgoedondernemer Wim Oostveen heeft zijn raadszetel gekocht. Hij maakte 100.000 euro over aan de lokale partij Stadsbelang die hem op de tweede plaats van de kandidatenlijst zette. De partij won twee zetels op 19 maart waardoor Oostveen de komende vier jaar in de Utrechtse raad zit. Dat meldt NRC Handelsblad dit weekend. Er ligt een wetsvoorstel van het kabinet dat lokale partijen verplicht om financiële giften openbaar te maken, maar dat is nog niet klaar. Volgens de krant zal het ten minste nog een jaar duren voordat het in de Tweede Kamer wordt behandeld.

Oostveen lag al enige tijd overhoop met de gemeente Utrecht over grondaankopen. Hij grossierde in rechtzaken. Met de raadszetel heeft hij nu zijn politieke invloed gekocht.

Toezicht op financiële giften aan partijen is nauwelijks geregeld in Nederland. Landelijke en lokale partijen moeten sinds 1999 giften aan een politieke partij van 4537,80 euro of meer openbaar maken, maar wanneer ze dit nalaten volgen er geen sancties, aldus de site partij en politiek.

Eerder, in 2012, werd al een ‘onvoorstelbare gift’ besproken in de Tweede Kamer. Toen stelde de PvdA een gift van 50.000 euro van een ondernemer aan een lokale partij in Amersfoort aan de orde. Volgens de sociaal-democraten moest de politiek hier ‘iets aan doen’.

Al in 2008 waarschuwde de Group of States against Corruption van de Raad van Europa dat je als Nederlandse burger nauwelijks inzicht hebt in de financiële geldstromen van lokale partijen. Het toenmalige kabinet Balkenende/Bos ging daarna aan de slag met een wetsvoorstel. Dat verliep daarna nogal sloom, want Rutte II is er nog mee bezig.

Op zichzelf mag iedereen een politieke partij financieel steunen. Maar bij de grote bedragen is het naïef om te denken dat zo’n gulle gever daar niets voor terug verlangt. Vooral in kleine gemeenten kan de invloed van zo’n rijke ondernemer groot worden. De schenker ziet het natuurlijk als een investering. Het lijkt erop dat de democratie te koop is. Laat Rutte II een beetje tempo maken met die regulering.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.