Kabinet denkt na over nivelleren vermogens

Rutte II denkt na over een nieuw belastingstelsel. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra wil een eenvoudiger stelsel, terwijl PvdA-minister Dijsselbloem de private vermogens op termijn wil aanpakken in plaats van de lonen. Het Financieele Dagblad kopte vorige week al ‘Er hangt voor Nederland een hogere belasting op vermogen in de lucht’. De VVD is weliswaar tegen nivelleren maar spreekt dan over inkomensbelasting, niet over vermogensbelasting.

Rutte II denkt na over een progressieve vermogensbelasting zodat mensen met een groot vermogen daarover meer belasting gaan betalen. Het nieuwe belastingstelsel zal waarschijnlijk krachtig nivelleren. Verantwoordelijk staatssecretaris Wiebes zei vorige week dat het tijd is om na te denken over het  ‘dramatisch hervormen’ van het stelsel.

Een verhoogde vermogensbelasting komt niet uit de lucht vallen. Economen wijzen er al langer op dat het vermogen in Nederland erg ongelijk verdeeld is. Het private vermogen in Nederland bedraagt in totaal circa 1200 miljard. Zestig procent van de Nederlandse spaarpotjes bezit daarvan gezamenlijk 12 miljard, terwijl de rijkste tien procent van de Nederlanders een vermogen heeft van 600 miljard. Wat betreft de ongelijkheid in vermogensdeling staat Nederland internationaal aan de top, aldus Vrij Nederland deze week.

Sterker, tijdens de crisis zijn de Nederlanders die horen tot de tien procent allerrijksten er op vooruit gegaan, terwijl de middengroepen fors hebben ingeleverd. Volgens Elsevier betaalt een werknemer met een inkomen tussen de 56.000 en 110.000 euro effectief inmiddels maar liefst 60 procent belasting. Ook de ‘sluipende belastingverhogingen’ raken vooral de middeninkomens ‘bijzonder hard’.

Een progressieve vermogensbelasting is dus nog niet zo’n slecht idee. Zeker niet wanneer daardoor de belastingen voor werknemers verminderen. Belangrijk daarbij is wel dat de bescheiden spaarpotjes buiten schot blijven en dat de hogere belastingen alleen gelden voor de zeer grote vermogens. Voorwaarde is dat Nederlanders in toekomst wel gewoon rijk mogen worden en blijven. Dat hoort immers bij een vrij land.

Er zijn twee belangrijke nadelen: wie steekt zijn hand ervoor in het vuur dat toekomstige politici de vermogensbelastingen niet verder verhogen? Blijven opletten dus. En het tweede nadeel heet kapitaalvlucht. Wie de vermogenden straks te hard aanpakt, zal zijn doel waarschijnlijk niet bereiken. Zonder vermogens geen belastinginkomsten.

(Bronnen: Elsevier, Vrij Nederland)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.