Stuiterbeleid: voormalig crisiskabinet wordt ineens Sinterklaas

Als bij toverslag verandert Rutte II van een crisiskabinet in Sinterklaas. Allerhande wensen van partijen in de Tweede Kamer lijken namelijk ineens financieel mogelijk, terwijl Nederland in 2013 nog werd getroffen door meerdere keiharde bezuinigingsmaatregelen. Er lijkt sprake van stuiterbeleid.

Met verhalen over de zeer slechte economische situatie verdedigde het hervormingskabinet vorig jaar de kaalslag. Maar dat is volgens hetzelfde kabinet nu plotseling allemaal anders door grote meevallers bij de WW en in de zorg. De vraag is: hebben onze politici geen bezuinigingsdiscipline of waren de bezuinigingen achteraf helemaal niet zo hard nodig?

Vorige week haalden de coalitiepartners PvdA en de VVD plotseling een half miljard euro ergens uit een laatje voor de uitruil van de strafbaarstelling van illegaliteit tegen de belastingverlaging van de midden- en hogere inkomens. Afgelopen weekend eiste PvdA-leider Samsom bovendien 250 miljoen voor de langdurige zorg. Inmiddels hebben ook de drie gedoogpartijen voor honderden miljoenen aan wensen op tafel gelegd. D66 en de ChristenUnie willen lastenverlichting voor de laagste inkomens, en de SGP vraagt geld voor Defensie.

De coalitiepartijen en hun drie gedogers zijn de begrotingsbesprekingen gestart en de verwachting is dat Dijsselbloem gaat uitdelen. Eind april moet er een eerste conceptbegroting naar Brussel.

Enerzijds zijn pijnlijke maatregelen in de zorg en sociale zekerheid deels nog niet eens doorgevoerd, terwijl het kabinet anderzijds geld over heeft. Geeft deze ommezwaai blijk van paniekvoetbal nu de coalitiepartijen worden afgeslacht in de peilingen of is er sprake van een totale afwezigheid van richting, regie en visie?

(Bron: de Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.