‘Grote verschillen tussen gemeenten vergroot straks ongelijkheid tussen burgers’

'Wetten zijn geen wegwerpartikel'

De Raad van State, het hoogste adviesorgaan van de regering, waarschuwde donderdag voor te grote verschillen tussen gemeenten, waardoor rechtsongelijkheid ontstaat tussen Nederlandse burgers. ‘Als men in het ene dorp wel een rollator kan krijgen en honderd meter verderop in het andere dorp niet, ontstaat een ongelijke situatie’, aldus vicepresident Donner van de Raad van State bij de presentatie van het jaarverslag.

Het huidige kabinetsbeleid van decentralisatie van Rijkstaken kan leiden tot verschillen die volgens de Raad onaanvaardbaar zijn. ‘Decentralisatie zal leiden tot meer geschillen en dus zullen rechters het drukker krijgen’.

Oud-minister van Justitie Piet Hein Donner had bovendien kritiek op de wijze waarop de wetgeving voortdurend wisselt. ‘Wetten zijn geen wegwerpartikel. Wetsvoorstellen lijken over elkaar heen te buitelen.’ Als voorbeeld noemde Donner de wijzigingen op de Bijstandswet, waarbij een inkomenstoets zou gelden voor het hele gezin. Donner: ‘Het kabinet veegt alle wetgeving van voorgaande kabinetten van tafel en dat is slecht voor het aanzien van de wet’.

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.