Mogelijk basta met Rutte II na nederlaag PvdA/VVD 22 mei

Wanneer de coalitiepartijen op 22 mei bij de Europese verkiezingen een grote nederlaag moeten incasseren, zou het wel eens basta kunnen zijn met Rutte II. Dat VVD en PvdA aankoersen op een nederlaag, nóg een na 19 maart, lijkt gezien de peilingen waarschijnlijk. Naar verwachting winnen de PVV en D66, respectievelijk de ultieme anti- en pro-Europapartij. Een tweede nederlaag op rij betekent een diepe crisis voor de coalitiepartijen, met name de PvdA, en dus ook voor het kabinet. Bovendien is er de mogelijkheid dat oppergedoger Pechtold zijn winst wil gaan cashen.

Nieuwe Tweede Kamerverkiezingen zijn er, mits Pechtold blijft gedogen, pas in 2017. De voorman van de partij die in 2006 nog serieus over opheffing sprak, weet dat in de politiek in een paar jaar tijd alles kan veranderen. Nú stemmen kiezers op D66, nú is er kans op goud. Door cynici wordt zijn voorstel om in 2015 een miljard lasten te verlichten ten koste van toeslagen en uitkeringen, gezien als een beschaafde tackel van Rutte II. Het is namelijk helemaal in het straatje van de VVD, maar de PvdA gaat hier natuurlijk nóóit mee akkoord. Niet na de optaters van 19 maart en 22 mei.

Ook is de positie van PvdA-leider Samsom verre van stabiel. Hij wordt gezien als dé sociaaldemocratische steunpilaar van dit PvvdA-kabinet dat de partij tot nu toe zoveel ellende bracht. Binnen de PvdA wordt volgens de Telegraaf gefluisterd dat partijleider Samsom binnen zijn partij niet nóg een nederlaag overleeft. Hij heeft binnen de fractie al excuses gemaakt voor de enorme klap van bij gemeenteraadsverkiezingen, en dat kan geen tweede keer.

Tegen The Economist zei de PVV-voorman Wilders al zelfverzekerd dat hij bij de Europese Verkiezingen op 22 mei de grootste wordt in Nederland. Wie weet. D66 is in elk geval kraakhelder vóór Europa. Ook dat zal veel kiezers trekken, al is het maar als antwoord op het anti-geluid van Wilders. Rutte en Samsom kunnen hun borst natmaken.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.