Wie stemt op Wilders, stemt pro-Poetin

Wie op 22 mei op de PVV stemt, stemt op een anti-Europafractie met warme banden met de partij van Vladimir Poetin. Het Europese samenwerkingsverband van Wilders met onder meer Front National, de FPö, Vlaams Belang en Lega Nord heeft namelijk nauwe banden met Poetins partij Verenigd Rusland.

Zo was afgelopen december de parlementariër Victor Zubarev van Verenigd Rusland aanwezig bij een bijeenkomst van Lega Nord in Turijn. Ook Wilders was daarbij. Zubarev sprak het congres toe over waarden als gezin, de natie en de terugkeer naar het geloof. Hij sprak zijn verwachting uit dat de partijen ‘op veel punten’ kunnen samenwerken.

In de zomer van 2013 werd Front National-leider Marine le Pen in Moskou met alle egards ontvangen door de voorzitter van de Doema Sergueï Narychkine. Deze man is tevens een naaste medewerker van Poetin. Dat de betrekkingen tussen Poetin en Le Pen warm zijn, bleek ook uit de toenadering uit Rusland bij het referendum op de Krim. Het Kremlin benaderde Le Pen en Wilders met het verzoek onafhankelijk waarnemer te worden bij de volksraadpleging. Dat ging niet door, maar Marine le Pen erkende wel direct de uitslag van het referendum: aansluiting bij Rusland.

Het lijkt erop dat de Russen ingenomen zijn met de anti-Europese fractie in het Europarlement. De banden tussen de extreem-rechtse partijen en het Kremlin lijken warm. Het mag niet verbazen wanneer straks blijkt dat Rusland ook financieel een steentje bijdraagt aan het project van Wilders en Le Pen. Het is inmiddels duidelijk dat Poetin belang hecht aan een zwak en verdeeld Europa. De extreem rechtse partijen helpen hem daar blijkbaar graag een handje bij.

(Bron: Vrij Nederland)