Samenwerking tussen PVV en Front National in gevaar

Door zijn ‘minder Marokkanen’ heeft Geert Wilders ook de samenwerking met het Franse Front National van Marine Le Pen op het spel gezet. Vijf maanden geleden werd de ‘historische samenwerking’ tussen de partij van Le Pen en de PVV aangekondigd.

Na de Europese verkiezingen zouden zij een machtsblok gaan vormen. Maar door het gerommel binnen de PVV komt deze coalitie in gevaar. Dat schrijft NRC Handelsblad maandagavond. Wilders radicaliseert. Hij oogst daarmee dalende peilingen en vele weglopende parlementariërs, raads- en statenleden, terwijl Front National juist naar het midden beweegt en daarmee naar de overwinning koerst.

Eerder al gaf Le Pen aan dat ze moeite had met de verregaande kritiek van de PVV-leider op de islam. In Frankrijk wonen de meeste moslims in Europa en volgens Le Pen ‘kun je die niet allemaal over één kam scheren’. Bovendien zijn de Fransen niet gecharmeerd van het feit dat de PVV formeel maar één lid heeft. FN-vicevoorzitter Aliot zei tegen NRC Handelsblad dat ‘Het Front National een democratische partij is, altijd al geweest’.

(Bron: NRC Handelsblad)