Uitslag gemeenteraadsverkiezing begin van het einde voor Rutte II

Magie tussen VVD en PvdA is voorbij

Hoezeer PvdA-leider Samsom ook volhoudt dat dit kabinet het karwei zal afmaken, de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen betekent het begin van het einde van Rutte II. Zijn partij verloor bijna eenderde van het totale aantal zetels (352 van de 1152), de VVD viel terug van 1400 naar 1100 raadszetels.

Door deze immense nederlaag is Samsom zijn gezag binnen zijn partij en de coalitie kwijt. De PvdA gaat deze oplawaai eerst verwerken en zich daarna steviger profileren. Ten koste van de coalitie. De VVD, ook fors verloren, zal dat niet dulden. Bovendien is gedoger D66 de grote winnaar, en ook Pechtold zal dus naar verwachting meer op zijn strepen staan. Het is zeker: een diepe kabinetscrisis ligt in het verschiet.

Zelden incasseerden regeringspartijen een pak rammel zoals tijdens de gemeenteraadsverkiezingen woensdag 19 maart. De VVD kreeg een forse optater en de PvdA ligt compleet in duigen. De rode bolwerken Groningen en Amsterdam gingen verloren aan D66. En niet zo’n beetje ook. De honderden PvdA-raadsleden en bestuurders die nu het veld moeten ruimen, zullen intern de schuldvraag op tafel leggen. Het gerommel binnen de PvdA laat niet lang op zich wachten.

Ook de VVD krijgt een kater. Weliswaar is daar het probleem minder groot dan bij de PvdA maar doordat die laatste partij instabiel dreigt te raken, komt de coalitie in gevaar. Voordat de coalitie valt, volgt echter eerst nog een lijdensweg voor de liberalen. PvdA’ers zijn namelijk berucht om hun eeuwige discussies. Iets waaraan VVD’ers een gloeiende hekel hebben. Toch zullen die in aantal en venijnigheid toenemen omdat de PvdA’ers geen punten meer willen weggeven. In het voorjaar starten de eerste besprekingen weer voor de begroting voor 2015 en daar gaan de coalitiepartners, en D66, geharnast in.

D66 breekt door en is nu definitief dé partij van stedelijk Nederland. Drie van de vier grote steden, Amsterdam, Den Haag en Utrecht kleuren groen. Maar ook in Amersfoort, Groningen, Delft, Tilburg, Zaanstad, Enschede, Leiden, Velsen, Beverwijk, Zoetermeer, IJsselstein, Schiedam, de Utrechtse Heuvelrug, Houten, De Bilt, Apeldoorn, Haarlem, Tiel, Gouda en Hilversum is D66 de grootste. Pechtold voelt zich, terecht, sterk en dat zullen ze weten op het Binnenhof.

Het beloven weer spannende tijden te worden.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.