Samsom wilde in 2009 Hamer afzetten om ……. slechte peilingen

Naar eigen maatstaf moet PvdA-leider na nederlaag opstappen

De gemeenteraadsverkiezingen zijn lange tijd niet zo spannend geweest voor de PvdA. Partijleider Diederik Samsom en voorzitter Hans Spekman zullen naar eigen zeggen in elk geval niet aftreden bij een zware nederlaag. Best vreemd, wanneer je bedenkt dat Samsom in 2009, toen nog als gewoon Kamerlid, zijn toenmalige fractieleider Mariëtte Hamer wilde afzetten om de slechte peilingen.

In de peilingen stond de partij toen op 14 zetels, net als nu. ‘Een positie van waaruit een volkspartij niet kan opereren’, aldus Samsom destijds.

De PvdA nam in 2009 deel aan het kabinet Balkenende IV met het CDA en de ChristenUnie. Wouter Bos was partijleider en Mariëtte Hamer fractievoorzitter. Kamerlid Samsom was niet te beroerd Hamer actief aan te vallen. Hij stuurde bijvoorbeeld een mail naar alle PvdA-fractieleden, en naar de pers, om Hamer tot op de bodem af te kraken. Hij sprak van de ‘deplorabele staat’ waarin de PvdA zich bevond, en dat het zo echt niet verder kon.

Volgens zijn eigen maatstaf kan de PvdA-leider dus niet aanblijven als de kiezer de PvdA morgen flink afgestraft. Het is niet de eerste keer dat een partijleider struikelt over een rampzalige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. In 2010 vertrok SP-leider Agnes Kant, in 2006 stapte VVD-leider Jozias van Aartsen op. Wellicht dus ook exit Samsom, als hij tenminste zijn eigen ‘eerlijke verhaal’ naleeft.

(Bron: De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.