20% Gemeenten: bij ons straks geen goede bejaardenzorg

Twintig procent van de Nederlandse gemeenten verwacht straks geen goede bejaardenzorg te kunnen geven. En twintig procent maakt zich daarover grote zorgen. Vanaf 2015 is de zorg voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten een gemeentetaak die gecombineerd wordt met een forse bezuiniging. Het kabinet kort bijvoorbeeld 40 procent op de hulp in de huishouding. Om die zorg binnen het lagere budget te houden, zoeken sommige gemeenten naar creatieve oplossingen.

Bepaalde gemeenten willen rijkere ouderen uitsluiten van huishoudelijke hulp, andere willen de inzet van familie, vrienden en buren afdwingen. Maar volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is dit juridisch helemaal niet mogelijk.

De resultaten zijn afkomstig uit een onderzoek van de Volkskrant onder gemeenten. Van de ruim vierhonderd gemeenten deden er 161 mee.

Het biedt geen vertrouwenwekkend beeld. Slechts eenderde van de gemeenten zegt vertrouwen te hebben in een goede uitvoering van de zorgtaken. Bijna de helft heeft nog geen enkel idee over hoe ze de bezuinigingen gaan invullen. En van de gemeenten die wel weten waarop ze willen bezuinigen zegt 46 procent te gaan korten op de uren thuishulp per persoon. Dit geldt voor onder meer Delft, Almere en Deventer.

Arme ouderen…..

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.