Hoogbejaarde PvdA’er Van Thijn: ‘oppermachtige PvdA in Amsterdam is traditie’

‘Er dreigt een traditie verloren te gaan: honderd jaar stadsbesturen met een sociale component door de sociaal-democraten.’ In een groot interview met NRC Handelsblad neemt de 79-jarige oud-burgemeester van Amsterdam Ed van Thijn het op voor de PvdA.

De partijtop moet wel ten einde raad zijn. De sociaal-democraten raken mogelijk straks het ‘rode bolwerk’ Amsterdam kwijt aan D66 en ze zetten nu alles op alles om het onheil te keren. Eerder werd ‘partijkanon’ Job Cohen al in stelling gebracht om de stuntelende Amsterdamse lijsttrekker Hilhorst te steunen. De lamme helpt de blinde. En nu laat de partij zelfs de hoogbejaarde en ziekelijke PvdA-coryfee Ed van Thijn naar de krant bellen.

Over brekebeen Hilhorst is de veteraan niet erg positief: ‘Ik zal niet zeggen dat Pieter Hilhorst een topbestuurder is – kan ook niet, hij begint nog maar net’ en ‘Hij is al afgestempeld. Hij kan het nooit meer goed doen.’ Met sommige vrienden, heb je geen vijanden meer nodig.

Van de D66-bestuurders uit zijn tijd, de jaren tachtig, blijkt Van Thijn nooit onder de indruk geweest. ‘Grote bestuurlijke talenten waren het niet.’ Hij vond de Democraten niet altijd besluitvaardig genoeg. ‘Je kunt beter tien besluiten nemen, waarvan er twee niet goed zijn, dan helemaal geen besluiten nemen.’

Waarschijnlijk hapert hier het geheugen de oude Van Thijn een beetje. Hebben de Noord-Zuidlijn, perikelen rond de Zuidas en de andere uitdijende (ook financieel) projecten Amsterdam niet geleerd juist langer na te denken voor al te doldrieste besluiten te nemen?

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.