Samsom staat pal voor strafbaarstelling van illegaliteit

Dat een kabinet van twee uitersten VVD en PvdA verwarrend werkt, schetst het nieuwste voorbeeld van hogere politiek, het handwerk op ijlhoogte.

VVD-fractieleider Zijlstra wil namelijk met de PvdA onderhandelen over de strafbaarstelling van illegaliteit. Al enige tijd een fors pijnpunt voor de sociaal-democraten. PvdA blij! Nou nee, want partijleider Samsom wil helemaal niet onderhandelen. Op televisie zei hij maandagavond dat hij de coalitie aan haar gemaakte afspraken wil houden, dus ook aan de uitvoering van de strafbaarstelling.

Uiteraard vragen de liberalen iets terug in de onderhandelingen, bijvoorbeeld belastingverlaging of lagere benzineaccijns. Wat de uitruil ook moge zijn, het is voor Samsom een no go en belangrijker dan de strafbaarstelling. Vooralsnog gaat het wetsvoorstel dus gewoon door, liet VVD-staatssecretaris Teeven dinsdagmiddag weten.

De aap komt nu uit de mouw: de PvdA wil strafbaarstelling van illegaliteit. De gedemonstreerde ‘pijn’ blijkt achteraf een toneelstukje. De felle kritiek van leden op het partijcongres en de forse weerstand in de Tweede Kamerfractie bleken circusnummers. Samsom kan wachten op nieuwe interne weerstand, en dat in verkiezingstijd. Goed bezig.

(Bron: Radio1)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.