Wouter Bos wil referendum over euro

Voormalig PvdA-partijleider Wouter Bos heeft zich uitgesproken vóór een referendum over de euro in Nederland. De huidige bestuursvoorzitter van het academische ziekenhuis VUmc zei gisterenavond tijdens een debat in Amsterdam dat een referendum volgens hem een ‘heldere keuze’ moet zijn voor of tegen Europa. Dit is volgens de prominente sociaaldemocraat de enige manier om verdere Europese integratie een democratische basis te geven.

Bos is niet bang voor de reactie van de financiële markten. ‘Dé financiële markten bestaan niet’, aldus de voormalig minister van Financiën. ‘Als we een euroreferendum uit angst voor de markten niet aandurven, zijn we in zes jaar geen klap opgeschoten.’

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer wil niet reageren op de uitspraken van Bos. Het is voor een referendum, maar alleen bij een nieuwe Europese verdragswijziging. De Eerste Kamer buigt zich momenteel over een wetsvoorstel dat in elk geval raadgevende referenda mogelijk maakt in de toekomst. Voor zo’n referendum zijn straks 30.000 handtekening nodig. Bos wil sowieso een referendum.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.