Kamer eist van Dijsselbloem inbeslagname geroofde Oekraïense miljarden

De Tweede Kamer eist van PvdA-minister Dijsselbloem (Financiën) dat hij beslag legt op de geroofde Oekraïense miljarden in Nederland. De Oekraïense clan rond de ex-president Janoekovitsj sluisde miljarden door naar Zwitserse bankrekeningen en Nederlandse brievenbusfirma’s. Onder anderen de zoon van de verjaagde president Janoekovitsj gebruikte zijn twee lege Nederlandse bv’tjes om 500 miljoen veilig weg te zetten.

Waar de Zwitsers vrijdag al de verdachte tegoeden lieten bevriezen en invallen deden op verdachte adressen, bleef Dijsselbloem op zijn handen zitten.

In november hield de Nederlandse ambassade in Kiev nog een seminar over de voordelen van Nederland als belastingvluchthaven, met als speciaal onderwerp ‘Dutch privacy and asset protection structures’. Minister Dijsselbloem zei gisteren in de Tweede Kamer dat er ‘niks mis’ is met dit soort bijeenkomsten. ‘Het behoort tot het takenpakket van de ambassade.’

De EU is inmiddels wel overgegaan tot het bevriezen van de tegoeden van achttien dubieuze Oekraïners. Die maatregel is uiteraard ook van kracht in Nederland maar gaat pas vandaag in. CDA-Tweede Kamerlid Omtzigt merkte gisteren op dat de miljarden waarschijnlijk alweer zijn weggesluisd: ‘Ik hoop maar dat ze een ING-account hebben en dat er een grote storing komt’.

(Bron: De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.