Opstelten: astronomische boetes voor sjoemelende bedrijven

VVD-minister van Justitie en Veiligheid Opstelten gaat corrupte bedrijven snoeihard aanpakken. Zijn voorstel krijgt hoogstwaarschijnlijk een Kamermeerderheid en voorziet in boetes die oplopen tot 10% van de jaaromzet. Ook gaan de maximum gevangenisstraffen fors omhoog voor corrupte en witwassende witteboordencriminelen.

Opstelten wil de golf van omkoopschandalen van de laatste tijd de kop indrukken door ‘afschrikwekkende’ strafmaatregelen in te voeren. Volgens experts ligt het bedrijfsleven ‘echt wel wakker’ van Opsteltens voorstel. Het is de hoogste tijd volgens een woordvoerder van Transparancy International in De Telegraaf. ‘De Nederlandse wetgeving geldt internationaal als een lachertje’.

PvdA-Kamerlid Recourt:’Het is ontzettend frustrerend als een rechter lage boetes op moet leggen. Neem de Liborfraude (Rabobank, red.). Met kunst- en vliegwerk is daar een beetje boete opgelegd. Belachelijk was dat’.

Experts verwachten veel van de wet. Hoogleraar forensische accountancy Pheijffer: ‘Die 10%-boete gaat een enorme impact hebben. Een boete kan straks astronomische proporties aannemen, zeker bij multinationals die al gauw miljarden omzet per jaar maken’.

De maximale straffen voor witwassen en corruptie lopen in Opsteltens voorstel op tot zes jaar gevangenisstraf. Voor sommige delicten zelfs tot acht jaar. Nu is dat nog vier jaar. Ook sjoemelende accountants komen in beeld bij justitie. Wanneer omgekochte accountants of taxateurs onregelmatigheden die wijzen op fraude door de vingers zien, of een onjuiste waardebepaling afgeven, dreigt ook voor hen voortaan een hogere maximale gevangenisstraf.  Die was twee jaar en wordt maximaal vier jaar.

Transparancy International is positief over het voorstel maar wijst er wel op dat strafverhoging ‘niet erg effectief’ is. Een verhoogde pakkans speelt een grotere rol.

(Bron: De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.