Strafbaarstelling van illegaliteit wacht oneindig uitstel, dus afstel

Het is weer hommeles tussen de coalitie en één van de drie gedogers. Onderwerp is deze keer het kabinetsvoorstel om illegaliteit strafbaar te stellen. CU-voorman Arie Slob heeft zich publiekelijk tot tegenstander verklaard. Volgens De Telegraaf moet Slob ‘zich diep, diep schamen’ maar binnen de gedoogcoalitie is er inhoudelijk steun voor zijn actie, in toenemende mate ook bij de VVD. Zelfs staatssecretaris Teeven zegt volgens de Volkskrant binnenskamers dat het voor hem ook niet hoeft, die strafbaarstelling.

Slob staat dus niet alleen. Ook voor de PvdA is het voorstel een bittere pil. D66 was nooit enthousiast en de SGP schaart zich inmiddels achter Slob met de mededeling dat ‘je rekening moet houden met elkaars gevoeligheden’. De VVD reageert opvallend laconiek. De staatssecretaris liet deze week weten het voorstel pas in juni naar de Tweede Kamer te sturen, ‘of na de zomer’. Uitstel dus. Binnenskamers blijkt dat de VVD’er helemaal niet zo hecht aan het voorstel. VVD-fractieleider Zijlstra zei deze week dat wanneer PvdA-leider Samsom hem over dit onderwerp belt, hij de hoorn niet op de haak zal gooien. Er valt dus over te praten.

De ChristenUnie heeft zich inmiddels ferm uitgesproken en kan niet meer terug. Hetzelfde geldt voor de VVD-staatssecretaris. Er is dus sprake van een patstelling. Een van beiden zal moeten buigen. Of toch niet? Omdat het voorstel toch geen grote fans heeft, behalve de PVV, en de tegenstand groeit, stuurt Den Haag aan op eeuwig uitstel. Dat is afstel zonder verliezers. Een typisch Haagse uitweg.

(Bronnen: De Telegraaf, de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.