Ondanks gerommel en geruzie, hervormt Rutte II gewoon door

Rutte II lijkt een strijdtoneel van allerhande ruzies en onenigheden. Grote botsingen wisselen kleine irritaties af. D66-voorman Pechtold en PvdA-leider Samsom vormen daarvan regelmatig het middelpunt.

Je zou denken dat Rutte II een zooitje is, maar dat is schijn. Dit kabinet lijkt namelijk in haar ambities te gaan slagen. Het ligt gewoon op koers, en loodst stilletjes alle geplande hervormingen met succes door het parlement.

VVD-fractieleider Zijlstra en/of de sociaal-democratische vice-premier Asscher moesten de laatste maanden regelmatig de plooien gladstrijken. Tussen Samsom en Pechtold, Samsom en de drie gedogers, Samsom en zijn eigen fractie, de PvdA-fractie en staatssecretaris Teeven en Samsom en PvdA-senator Adri Duivesteijn. Er was vaak heibel in de tent. Door bijvoorbeeld staatssecretarissen die slecht presteerden of in gevaar kwamen. Denk aan Mansveld, Teeven, Klijnsma en natuurlijk de VVD-bewindsman Weekers. Die laatste trad onlangs af na druk achter de schermen van coalitiepartner PvdA. Ook VVD’er Teeven van Justitie en Veiligheid is nog niet veilig voor de PvdA-fractie. De strafbaarstelling van illegaliteit is daar namelijk nog steeds een zeer heikel punt. Net als bij de gedoogpartner ChristenUnie.

Er lijkt constant gerommel en gedoe. Lijkt, want Rutte II oogst ondertussen het ene na het andere hervormingssucces. De hervormingsplannen rond de bijstand, gehandicapten, jeugdzorg, werk en sociale zekerheid, ontslagrecht en zorg voor toekomstige ouderen zijn inmiddels door een ruime meerderheid van de Tweede Kamer goedgekeurd. Meestal ook met steun van het zogenaamd kritische CDA. De plannen rond de jeugdzorg en ouderenzorg zijn ook al in de Eerste Kamer met goed gevolg afgehandeld. De Senaat, inclusief de destijds blaffende senator Duivesteijn, keurde de plannen voor de woningmarkt eind 2013 goed. Die plannen zijn inmiddels ook al van kracht.

Wie door de ruzies, wissewasjes en het kleinzielige haantjesgedrag heenkijkt, ziet een daadkrachtig kabinet. Als dat zo doorgaat, gaat minister-president Rutte straks de geschiedenis in als een geslaagde hervormingspremier. Wie had dat gedacht!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.