PvdA is niet links en werkt mee aan uitvoering radicaal liberale agenda

Links weer links, rechts lekker rechts

Rutte II ontmantelt in hoog tempo de verzorgingsstaat en voert een beleid van strenger straffen, scherper handhaven, meer controle. Onze privacy staat onder druk, en de toegang tot de rechter wordt beperkt.

‘Dit is een radicale, liberale agenda die wordt uitgevoerd’, aldus historicus en schrijver Niels Feitsma in NRC Handelsblad. ‘Een partij die hier aan meewerkt, en dat doet de PvdA, houdt op een linkse partij te zijn.’

Wanneer minister-president Rutte zegt dat hij geen visie heeft, is dat onjuist, vindt Feitsma. Rutte heeft volgens hem een heel duidelijke visie: ‘Liberalen zijn van oudsher van mening dat dat de overheid zich zo weinig mogelijk met de economie hoort te bemoeien. Op dit moment wordt de verzorgingsstaat daarom in hoog tempo ontmanteld’. En de sociaal-democraten helpen daarbij een handje.

Toen Jan Pronk, het voormalige linkse geweten van de PvdA, in 2013 zijn lidmaatschap opzegde, haalde de sociaaldemocraten daar hun schouders over op. Er volgde geen enkel debat over de koers. Dat zei iets over de rol van Pronk in de PvdA, maar het zei volgens Feitsma nog meer over de PvdA zelf. De partij is verrechtst. ‘Links is in crisis’. Al dertig jaar. ‘Rechts is vitaal, dynamisch en offensief’, aldus de historicus.

Was de PvdA een wasmiddel, dan waste het alleen reeds schone kleren schoon. Wie naar dit kabinet kijkt, ziet het bewijs. Wat is er links aan? Zijn de kwetsbaren, jongeren, ouderen, zieken, gehandicapten, illegalen in goede handen bij dit gezelschap? Nee. De PvdA is een kille bestuurderspartij geworden waarvan het elan net zo inspirerend is als dat van een jarenlang gebruikte mottenbal.

Advies aan de PvdA: stop met dit kabinet, en begin opnieuw! Dan wordt links weer links, en blijft rechts lekker rechts. Zo valt er tenminste weer wat te kiezen.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.