21.4 Miljoen aan onterecht uitgekeerd zorggeld kwijt

Zorgkantoren moeten volgens NZa beter controleren

In 2012 is een bedrag van 21.4 miljoen euro aan onterecht uitgekeerde persoonsgebonden budgetten (pgb’s) afgeboekt. Dat geld, door zorgkantoren onterecht uitgekeerd, kan niet meer worden teruggehaald.

In 2011 ging zo een bedrag van 8,2 miljoen in rook op. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) naar de uitvoering van de AWBZ, de regeling voor langdurige zorg.

Volgens de NZa maken niet alle zorgkantoren genoeg werk van de controle. Wordt het uitgekeerde geld wel besteed aan zorg? Sommige zorgkantoren checken dit niet eens, concludeert de NZa. Ook blijken niet alle kantoren bij fraude en misstanden de onterecht uitgekeerde gelden terug te vorderen.

De meeste zorgkantoren maken volgens de toezichthouder inmiddels wel meer werk van het terughalen van de onterecht uitgekeerde bedragen. De NZa vindt dit positief maar ziet het tegelijkertijd daadwerkelijk innen van de bedragen als ‘onverminderd problematisch’.

Er ging in 2012 in totaal 27 miljard euro in de AWBZ om. Dan lijkt 21.4 miljoen in verhouding wellicht niet zoveel, maar elke euro is er één. Zeker in de zorg. De verdwijning van 21,4 miljoen euro is dan ook reden om de betreffende zorgkantoren stevig tot actie te manen.

(Bron: FD.nl)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.