Samsom wankelt, en Asscher wacht rustig zijn kans af

Grote kans dat vice-premier Asscher dit jaar het partijleiderschap van PvdA-leider Samsom overneemt. Samsom lijkt de weg kwijt en binnen de coalitie noemt men zijn positie ‘wankel’.

Hij probeert verbeten een naderende verkiezingsnederlaag te keren maar beseft dat zijn maniakale campagne-inzet vergeefs is. De rustige en gezaghebbende minister Asscher van Sociale Zaken wacht ondertussen zijn groeiende kans af…

CDA-leider Buma noemde zijn PvdA-collega onlangs in het tv-programma Pownews een stuiterbal. Zoals Samsom reageerde op de motie van wantrouwen van D66 voor Plasterk, wekte zelfs kritiek op van de eigen -anonieme- fractieleden. De overspannen partijleider ziet het onheil naderen. Van de kiezer, en van zijn slinkende achterban.

De sociaaldemocraten liggen zwaar onder vuur. De polls zijn om te huilen, voor de PvdA althans. De achterban mort en slijpt alvast de messen. Wanneer de PvdA op 19 maart zware averij oploopt, zal Barbertje hangen. Ondertussen neemt de ideale schoonzoon Asscher de leidersrol geruisloos over.

Asscher geldt intern als een grote bedreiging voor Samsom, extern dringt gedoogpartner Pechtold hem in de hoek waar de klappen vallen.

De opkomst van de serieuze concurrent en gedoger D66 geldt voor Samsom als een nachtmerrie. Dat de gedoogconstructie op langere termijn niet in het belang van de PvdA is, ziet hij steeds meer in. Uit de peilingen blijkt dat de kiezer de drie gedoogpartners als puinruimers ziet die moeten worden beloond. Puin van de overmoedige Samsom en Rutte.

Samsom heeft zich vergist en beseft dat. De PvdA-achterban maakt zich op voor bijltjesdag, Asscher hijgt in zijn nek en D66 heeft hem in de tang. Aan coalitiepartner VVD heeft hij nu niets. Symbolisch is de voorspelling dat D66 de grootste partij in Amsterdam wordt, voorheen het rode bolwerk.

Zo blijkt maar weer, hoogmoed komt voor de val.

(De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.