Tijdbom: schuld aan onbetaalde zorgpremies is één miljard, en groeit

Uit cijfers van het College van Zorgverzekeringen blijkt dat er in Nederland in totaal bijna een miljard euro zorgpremieschuld uitstaat.

En elke maand loopt dit bedrag op met 20 miljoen. Ongeveer 120.000 Nederlanders zitten in een zogenaamde wanbetalersregeling omdat ze hun zorgpremie meer dan zes maanden niet hebben betaald. Aldus RTL Nieuws. De wanbetaler blijf overigens gewoon verzekerd.

VVD-Minister Schippers van Volksgezondheid reageerde op de groeiende schuld in NRC Handelsblad: ‘We accepteren niet dat mensen hun zorgpremie niet betalen. Dit ondermijnt de solidariteit van het systeem. Het probleem heeft mijn voortdurende aandacht’.

Volgens gezondheidseconoom Piet de Bekker hebben veel notoire wanbetalers gemeen dat ze vaak van baan en of huis wisselen. Volgens hem heeft deze groep ook vaak huurachterstanden of een belastingschuld. In de Tweede Kamer ligt nu een voorstel dat verzekeraars en gemeenten meer bevoegdheden geeft om wanbetalers toch te laten betalen. Wanneer dat lukt, krijgt een verzekeraar meer compensatie. Volgens De Bekker gaat dat niet werken. In NRC zei hij maandagavond: ‘Het wetsvoorstel gaat vooral in op preventie en snelle uitstroom van nieuwe gevallen. Het aanpakken van de langjarige wanbetalers blijft een probleem’.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.