Kabinet neemt succesvolle Nederlanders nationaliteit af

Een Nederlander die vrijwillig een andere nationaliteit aanneemt, verliest automatisch het Nederlanderschap. Veel expats balen als een stekker. ‘Ben ik een probleem? Ik ben voorzitter van een organisatie die beurzen toekent aan Nederlandse studenten, ik help startende ondernemers uit Nederland, ik adviseer Nederlandse bedrijven die zakendoen in de VS’, vertelt de New Yorkse advocaat Jan Joosten vandaag in de Volkskrant.

Omdat hij om praktische redenen een paar jaar geleden Amerikaan werd, is hij zeer tegen zijn zin geen Nederlander meer. ‘Het geeft geen warm gevoel meer, aankomen in Nederland’.

Eens eruit, blijft eruit, moet de Staat gedacht hebben, want sinds april 2013 is het terugdraaien van de ‘de-nationalisatie’ namelijk ook nog eens lastiger gemaakt. Het kabinet heeft het beleid fors aangescherpt. Om weer terug Nederlander te worden moet een expat eerst naar Nederland terugkeren en een verblijfsvergunning aanvragen. Pas na een jaar nadat de vergunning is verleend, en dat is niet altijd het geval, kan de doorzetter zijn of haar oorspronkelijke nationaliteit weer aanvragen. Verreweg de meeste Europese landen bieden gewoon de mogelijkheid van een dubbele nationaliteit. Nederland niet.

New Yorks D66-lid Eelco Keij maakt zich hard voor de mogelijkheid van een dubbele nationaliteit voor expats. Bij Nederlandse gemeenschappen in Duitsland, Groot Brittannië en Australië ontdekte hij veel onwetendheid over, en onbegrip voor de wet. ‘De meeste Nederlanders in het buitenland blijven met hart en ziel Nederlander, met bovendien grote economische meerwaarde voor Nederland’, aldus Keij in de Volkskrant.

In de media verschijnen steeds vaker verhalen van geschokte succesvolle zakenlieden die ineens hun Nederlanderschap kwijt zijn. Zo was de scheepsmagnaat Roomans ineens Nederlander-af nadat hij het staatsburgerschap van Nigeria had gekregen. Als dank voor zijn enorme investeringen in dat land. De Telegraaf schreef er vorige week over. Nu heeft hij een visum nodig om naar zijn hoofdkantoor in Rotterdam te reizen.

Het is onvoorstelbaar kortzichtig en getuigt van provinciaal denken van dit kabinet. Welk probleem lost dit op? Geen enkel, maar het duo Teeven Opstelten denkt liever aan zijn stoere imago dan aan de BV-Nederland. Erg productief is het allemaal niet in een periode waarin we succesvolle Nederlanders hard nodig hebben.

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.