Jongerius krijgt Europese stageplek

Agnes Jongerius moet er nog in komen. Zoals ze zelf zaterdagmiddag vertelde in het radioprogramma TROS Kamerbreed moet ze ‘nog veel leren in de politiek’. De luisteraar had dat inmiddels ook wel door. ‘Ik ben een bestuurder, geen politicus. Op mijn 53ste moet ik het vak nog leren’. Jongerius werd aan de tand gevoeld door het politieke programma maar ze viel, of liever stortte in volle vaart, door de mand.

Voor deze duurbetaalde stagebaan was ze door de PvdA benaderd. Partijvoorzitter Hans Spekman zat met zijn handen in het haar toen hij de voormalige vakbondsvrouw de afgelopen zomer voor de tweede keer belde. Er waren namelijk geen goede mensen te vinden voor het baantje. Eerder solliciteerde Jongerius tevergeefs naar het burgemeestersambt in Utrecht en nu werd Europa interessant. Waar de interesse plotseling vandaan was gekomen, werd niet duidelijk tijdens de TROS-uitzending.

Jongerius toonde in de uitzending op Radio1 weinig interesse voor Europa. Op de vraag wie er namens de sociaaldemocraten commissievoorzitterskandidaat is, wist de PvdA-kandidaat niet het correcte antwoord. In de uitzending kreeg ze gelukkig ondersteuning van een medewerker; ‘Schultz toch? Alleen hij?’. Gelukkig had de medewerker zich wel voorbereid en wist deze dat de huidige parlementsvoorzitter Martin Schulz de enige kandidaat van de sociaaldemocraten is om de voorzitter van de Europese Commissie Barroso op te volgen.

Jongerius krijgt de kans een nieuwe carriere te beginnen. Ze gaat het vak in de praktijk leren. Iets waarvan andere vijftigers in haar achterban dromen. Wanneer je er dan voor nationale radio slecht voorbereid bijzit, en er met de pet naar gooit, is dat een volstrekt gebrek aan politiek vernuft. Dat toont een groot dedain voor de kiezer. Deze arrogantie smeekt om een electorale afstraffing.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.