Europa is tweede keus voor voormalig FNV-voorzitter Jongerius

Wellicht is nummer 2 nog te laag

Ze had eigenlijk burgemeester van Utrecht willen worden maar voormalig FNV-voorzitter Agnes Jongerius krijgt een andere baan van haar partij. Het burgemeesterschap van de Domstad ging namelijk naar de VVD’er Van Zanen. Ze komt nu op nummer 2 van de PvdA-kandidatenlijst voor het Europees parlement, na voormalig Tweede Kamerlid Paul Tang die al eerder door de leden werd gekozen tot lijsttrekker.

PvdA-voorzitter Spekman belde Jongerius deze zomer om haar de Europese job aan te bieden maar net als de vorige keer in 2009, weigerde ze. Nu de Utrechtse baan niet doorgaat ‘is Europa terug’, vertrouwt ze de Volkskrant vandaag toe.

‘Ik heb een gesprek gehad met de partijtop over de vraag -kort gezegd: wat ga ik doen als ik groot ben?’. En nu blijkt dat de eerste vrouwelijke FNV-voorzitter bij nader inzien best naar Europa wil. ‘Ik ken Brussel als vakbondsbestuurder. Ik ben beginneling in de politiek, maar een ervaren bestuurder’.

Inhoudelijk gaat Jongerius zich inzetten voor ‘de mensen’: ‘Europa is er voor de mensen, voor toegankelijke publieke voorzieningen. Ik ben van de lijn van Lodewijk Asscher: fatsoenlijk werk voor iedereen. Tegelijk vind ik het onacceptabel dat Europa voorschrijft hoe hoog het minimumloon in andere landen moet zijn’, zegt de PvdA’er. ‘Werken aan een Europa dat de werkgelegenheid laat groeien, dat de jeugdwerkeloosheid laat dalen en dat strijdt tegen uitbuiting van arbeidsmigranten’. Dit rijtje gemeenplaatsen wijst niet op een grote gedrevenheid voor Europa.

Dat de nummer 2 daadwerkelijk in het Europarlement komt, is beslist niet zeker. Bij de vorige verkiezingen in 2009 vielen de sociaaldemocraten namelijk terug van 7 naar 3 zetels. Als die lijn zich doorzet, komt in mei alleen Tang in het Europarlement. En zelfs dat is nog onzeker.

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.