Oud-fractievoorzitter D66: Wilders verdient pluim om Europa-kritiek

'Geen normaal mens kan nog een touw aan Europa vastknopen'

Oud-fractieleider van D66 in de Tweede Kamer Lousewies van der Laan geeft PVV-frontman Wilders een pluim om zijn keiharde kritiek op Europa.

Van der Laan was eerder ook D66-europarlementariër en is momenteel vicevoorzitter van de Alliantie van Europese Liberalen. Ze stond altijd bekend als zeer pro-Europees, net als haar partij. Toch uit ze in de Volkskrant heftige kritiek op Brussel. Europa moet volgens haar op de rem gaan staan en goed nadenken over hoe verder.

Van der Laan schrijft: ‘We hebben een Europa gecreëerd waaraan voor een normaal mens geen touw meer is vast te knopen. De anti-Europeanen, met Wilders voorop, verdienen een pluim omdat er eindelijk een echte discussie kan komen over wat voor soort Europa we willen.’

De klassieke boodschap over vrede en welvaart van de pro-Europeanen slaat steeds minder aan. Volgens Van der Laan zijn vrede en welvaart vanzelfsprekend geworden. Bovendien hebben de banken- en eurocrisis volgens haar ook een ander effect aangetoond: ‘De langdurige economische problemen in veel Europese landen ondermijnen het mantra dat Europa vooral welvaart verzekert’.

‘De crisis legt de weeffouten van het alsmaar groeiende Europa duidelijk bloot. Want wie beslist uiteindelijk of Griekenland wordt gered? Niet het democratisch gekozen Europees Parlement, maar Angela Merkel’, schrijft Van der Laan. Ze ziet een parallel van Europa met de bankencrisis die het gevolg was van een te grote complexiteit. ‘Hier gaat het over niets minder dan de democratie zelf’, waarschuwt de democrate.

‘Europa is geen fragiele baby. Europa is een volwassen feit en kan een stootje hebben. Juist pro-Europeanen moeten kritiek durven uiten op hoe de Europese Unie werkt. En vooral ook hoe de Europese Unie vaak niet werkt’, aldus Van der Laan. Hoe er binnen D66, de meest pro-Europese partij van de Nederlandse politiek, is gereageerd op haar kritiek en pluim voor Wilders, is niet bekend.

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.