Uniek Nederlands exportproduct: Partij voor de Dieren

Nadat de Partij voor de Dieren in 2006 in de Tweede Kamer kwam, zijn er inmiddels twaalf dierenpartijen in het buitenland opgericht. De belangrijkste inspiratiebron voor deze dierenrechtenpolitici is de partij van Marianne Thieme. Ze blijkt internationaal dé politieke dierengoeroe en krijgt vanuit de hele wereld uitnodigingen voor spreekbeurten en bijeenkomsten van uiteenlopende organisaties, groeperingen en politieke partijen.

Het lijkt er op dat Thieme een soort dierenrechteninternationale aan het vormen is. De Dierenpartij heeft inmiddels zusterpartijen in Canada, de Verenigde Staten, Australië, Turkije en half West-Europa. Ze werkt nu aan verbinding tussen de dertien partijen.

De partij voor de Dieren heeft inmiddels een internationale tak opgericht, the Animal Politics Foundation waaraan alle andere dierenpartijen zich hebben verbonden. Op 13 december was in Istanbul het eerste symposium voor de aangesloten partijen.

Thieme wordt vaak in het buitenland uitgenodigd voor spreekbeurten. Laatst sprak ze voor een Republikeins gezelschap in New York. Het is opvallend dat de partijen zowel progressieven als liberalen en conservatieven aantrekken. De partijen zijn niet in te delen in het klassieke links of rechts. Op het internationale weblog van Thieme schrijft ze over het dierenleed in de Gazastrook en is ze tegen meer machtsoverdracht aan Brussel. Enerzijds veroordeelt ze bedrijven die het niet nauw nemen met dierenrechten, anderzijds is ze tegen de komst van ongelimiteerde aantallen Bulgaren en Roemenen naar Nederland.

Dit najaar werd Thieme nog bekritiseerd omdat ze van alle Kamerleden verreweg het minste aanwezig was in de Kamer. Ze verdedigde zich door te wijzen op haar tijdrovende internationale contacten. De Dierenpartij blijkt een Nederlands exportproduct.

(Bron: Elsevier)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.