Samsom vecht voor zijn politieke leven

Zijn opvolger staat al klaar

PvdA-lijsttrekker Samsom is tot aan de gemeenteraadsverkiezingen alleen nog maar op de dinsdagen  in Den Haag. De rest van de tijd gaat hij het land in om campagne te voeren. Gezien de intens slechte peilingen voor de sociaal-democraten lijkt dat niet onverstandig. Wanneer zijn partij een grote nederlaag behaalt in maart, zijn de dagen van Samsom geteld. Zijn opvolger staat al klaar. Hij móet scoren.

Gemeenteraadsverkiezingen kunnen politieke leiders maken en breken. Dat bleek eerder in 2006 toen toenmalig VVD-leider Van Aartsen vertrok na een enorme nederlaag in de gemeenteraadsverkiezingen. In 2010 vertrok SP-voorvrouw Kant na een verkiezingsdebacle voor de socialisten. PvdA-leider Bos gaf kort na diezelfde verkiezingen het stokje over aan Cohen na een teleurstellend resultaat voor zijn partij.

De opvolging van Samsom is al geregeld. Vice-premier en minister van Sociale Zaken Asscher heeft de capaciteiten, en wil graag. Hij ontwikkelt zich steeds meer tot de schaduwleider van de sociaal-democraten. Problemen lost de rustige Asscher ogenschijnlijk soepel op. Achter de schermen heeft hij binnen zijn partij veel meer gezag dan de macho mister-know-it-all Samsom.

Samsom is intelligent genoeg om te beseffen dat zijn dagen zijn geteld bij een grote nederlaag op 19 maart. Hij zet de komende maanden daarom alles op alles om dat te voorkomen en trekt met zijn campagneteam van deur naar deur. Het is duidelijk dat voor Samsom 2014 nóg spannender wordt dan 2013.

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.