Kritiek op topzware Sotsji-delegatie groeit

Na Europees commissaris Kroes, oud-Kamervoorzitter Weisglas, PvdA-fractieleider Samsom sprak maandag ook GroenLinksvoorman Van Ojik zich uit tegen de topzware delegatie die Nederland vertegenwoordigt tijdens de Olympische Spelen in Sotsji.

Op Radio1 zei Van Ojik dat de koning wat hem betreft naar Sotsji kan gaan, met zijn echtgenote koningin Maxima, maar dat minister-president Rutte beter thuis kan blijven. Namens de politiek zou minister van sport Schippers volgens Van Ojik Nederland goed kunnen vertegenwoordigen. De GroenLinksleider sluit een motie in de Tweede Kamer niet uit.

PvdA-leider Samsom reageerde zondag in Nieuwsuur op de beslissing van het kabinet. Hij zou ‘een andere afweging’ hebben gemaakt. De sociaal-democraat wil dat de premier ‘alles op alles zet om zijn aanwezigheid maximaal te benutten’. Volgens GroenLinksleider Van Ojik zou Nederland ‘voor gek staan’ wanneer Rutte en Schippers de dialoog niet aangaan met de Russen.

Het kabinet besloot voor het weekend dat koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Rutte en minister van Sport Schippers naar Sotsji gaan namens Nederland. Volgens het kabinet kan door de topzware delegatie een de dialoog met Rusland worden gevoerd. 

Langzaam maar zeker komt de oppositie tegen de topzware delegatie op gang. In de Tweede Kamer volgt binnenkort een debat en van partijen als GroenLinks, D66 en de SP is zeker felle kritiek te verwachten. Daar sluiten CDA, PVV en PvdD zich mogelijk  bij aan. Ondanks zijn kritiek van afgelopen zondag zal Samsom ‘zijn’ coalitie niet snel afvallen waardoor een Kamermeerderheid niet in zicht komt. De PvdA  zal dan waarschijnlijk weer een inhoudelijke draai maken.

(Bronnen: Radio1, Volkskrant.nl)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.